Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018-03-29 133 éve született Kosztolányi Dezső



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2018. március 29. Nézettség: 338

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2018. március 29. 19:54
133 éve született Kosztolányi Dezső
csütörtök, 2018. március 29. 19:55
A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjára emlékeznek Szabadkán.
Az észak-bácskai író, költő és műfordító műveit irodalomtörténészek és kutatók idézték fel a Kosztolányi Napok keretében ma a Városi Könyvtárban.
Csütörtök reggel megkoszorúzták Varga Lakatos Gizella és Dévavári Zoltán a Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok kezdeményezőinek a sírjait.
csütörtök, 2018. március 29. 19:55
A jubileumi 25. Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok a már hagyományosnak számító tudományos tanácskozással folytatódott, amelyet Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitott meg. A Szabadkai Városi Könyvtárban az irodalomtörténészek és kutatók Kosztolányi életét és műveit idézték fel.

Lovas Ildikó, író, szervezőbizottság tagja: „Az előadóink pedig olyan könyveket hoztak magukkal, amelyek most jelentek meg. Arany Zsuzsának a könyve Budapest után itt kerül először bemutatásra. Nagyon izgalmas. Kolozsy-Kiss Eszter Kosztolányi és a japán fordításokkal foglalkozó kötete. És dr. Gintli Tibornak Ady és Kosztolányinak a költészetével foglalkozó előadása. Ez önmagában izgalmas. Én úgy gondolom, hogy akár a máig nyúló irodalmi kérdéseket tud feszegetni.”
csütörtök, 2018. március 29. 19:55
z szabadkai íróköltő életét történelmi kontextusban vizsgálta a Kosztolányi Dezső élete című monográfiájában Arany Zsuzsanna, irodalmár. Mint mondta Kosztolányinak komoly kultusza van a hétköznapokban is és az irodalomtörténészek között is: „Olyan összetevőket is nézek, amiket korábban nem. Tehát Kosztolányi újságírói működése, a korszak politikai vetületei, eszmetörténeti vetületekkel. Lényegében végigmegyek az életén és történelmi kontextusban tárgyalom. Műveket nem elemzek külön, az a megszokott monográfia. Viszont a műveknek a keletkezési körülményeit, a művek körül kialakuló kortárs vitákat ezeket mind részletesen bemutatom.”
csütörtök, 2018. március 29. 19:56
Gintli Tibor irodalmár, Kosztolányi Dezső és Ady Endre költészetének összefüggéseiről tartott előadást: „Míg Ady Endre egy hagyományos látnokköltő szerepet működtet, amelyik egy természetfeletti, valóban létező világ közvetítőjeként állítja be a költőt, addig Kosztolányi megközelítésében a végtelenség, a transzcendencia kizárólag a játék, és a játékos fikció keretében élhető át.”

Ezután a konferencia vendégei megkoszorúzták Kosztolányi Dezső egész alakos és mellszobrát, valamint emléktábláját is Szabadkán.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal