Gömböc

4 videó - 2010
Domonkos Gábor És Várkonyi Péter fejlesztésének köszönhetően jött létre a világon először egy olyan tárgy, amely bármely oldalára téve is mindig ugyan abba a pozícióba fordul vissza.
Az egyensúly kialakításánál több páncélos állat, mint például a teknős páncélszerkezete segítette őket a végleges forma megtervezésében és kialakításában. Közel egy évet töltöttek el állatkertben , állat kereskedésekben a teknősök méregetésével. Digitalizálták majd elemezték a forma geometriáját mire első biológia cikküket megírták.
Teknősök vizsgálata után Domonkos feleségéve Rodoszon 2000 kavicsot vizsgált meg és megállapították, hogy a természetben nem létezik olyan test amely tulajdonságaiban a gömböcre hasonlítana, talán azért, mert a Gömböc egy idealizált homogén test.
Az első Gömböcöt 2006 nyarán készítették számítógéppel vezérelt lézerek segítségével. A gömböc bejegyzett márka és védjegy, és Domokos vállalata az egyetlen gyártó. Szokásos méretük 10cm, átlátszó homogén anyagból készülnek.
2008 októberében elkészült az első porcelán gömböc speciális minőségű herendi porcelánból. A gömböc hamar a média figyelmének középpontjába került. Nem aratott ekkora sikert magyar felfedezés a Rubik-kocka óta (1974).
2009. február 13-án a BBC közvetítésében Stephen Fry demonstrálta a gömböc tulajdonságait, és Domokos mesélt a felfedezés történetéről.
A gömböcöt kiállították a Millenáris parkban.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

GOMBOC a mystery



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2011. június 21. Nézettség: 263

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal