Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Videómánia: Sorstalanság + Vespa



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Játék magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2013. szeptember 1. Nézettség: 1,761

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2013. szeptember 1. 15:13
Megjelenés ideje: 2012.05.02.
Videómánia - rendhagyó filmkritika Dancsó Pétertől:
Vespa - egy újabb csodálatos film, melyben minden magyar rasszista, és minden cigány szeretnivalóan naiv

(Módosítva: vasárnap, 2013. szeptember 1. 15:13)
vasárnap, 2013. szeptember 1. 15:14
Groó Diana 1973-ban Budapesten született, a Kazinczy utca környékén nőtt fel. Filmjeiben rendszeresen megjelenik a közép-európai zsidóság, mint téma. Származását élete fontos momentumának vallja. „A zsidóság – életem része; a származásom miatt, és mert izgat ez a kultúra, illetve a még meg nem mutatott területe - »ahogy én látom« - perspektíva.”

groó analfabéta. most komolyan mondom, szerintem teljesen retardált. csak azért állítja magáról hogy zsidó, hogy így kapjon pénzt, de le merem fogadni, hogy nem jár el szombatonként a zsinagógába.



Groó Diana új filmjéről kötelező szépeket mondani, mert egy bociszemű cigány kisfiúról szól. Politikailag abszolút korrekt téma, amelyről csak szépet és jót. Nos, tőlem ilyet nem kapnak.

A Vespa filmes szempontból hozza az elvárható szintet, roma improvizációkra épülő zenéje pedig mesteri, "üzenetével" (de utálom ezt a szót) azonban komoly gondok vannak. A film művészi eszközökkel kíván küzdeni a cigánygyűlölet ellen, miközben tele van a többségi társadalommal szembeni sértettséggel és durva, hangulatkeltő általánosítással. „Magyarellenes”-mondhatnánk leegyszerűsítve.

Orsós Lalika Beregháton, egy cigánytelepen éldegél, kártyázik és néha tanul. Anyja egyedül neveli, a pótapajelöltet pedig képtelen befogadni. A kettejük közötti feszültséget leszámítva a rendező idilli képet rajzol a nyomorban vigadó cigány közösségről. Beregháton mindenki cigány és mindenki boldog. Egyfajta roma Eldorádót láthatunk a falu végén. Lalinak egyedül nem cigány tanárával van baja, aki rendszeresen szívatja az iskolában és még az óráról is kiküldi. Ok nélkül, persze. Annyi különbséggel, hogy a cigány szülők itt nem jönnek be megverni, megalázni a gaz pedagógust. Véletlenül ez a stáció kimaradt...

A kisfiú élete hatalmas fordulatot vesz, amikor egy csokipapírban Vespa-nyereményszelvényt talál. Felmegy hát Budapestre, hogy átvegye a robogót. A zárt roma közösségből kilépve csupa rossz emberrel találkozik: agresszív magyar biztonsági őrökkel, bandába verődött fehérbőrű és primitív utcagyerekekkel, akik céltáblának használják a cigány kapust, rasszista állateledel boltossal és rendőrökkel. Budapesten, pontosabban a cigányputri falain kívül mindenki cigányellenes, vagy legalábbis közömbös. A nagyvilág elutasító a roma kisfiúval szemben. A magyar vállalkozó a nyereménymotort nem akarja átadni neki, Lali végső elkeseredésében ellopja a járgányt. A gonosz és rasszista Budapesten eltévedt kisfiúnak csak egy másik cigány segít. Már-már jóra fordulnak a dolgok és hazafelé tart nyereményével, mikor két "kopasz" magyar elrabolja tőle motorját és jól megrugdossák. Magyar lop a cigánytól-ahogy ez a valóságban is lenni szokott… Lali kék-zöld foltokkal és törött lélekkel tér haza, csalódik a külső világban, amely ellenséges és gonosz.

Groó Diána a cigánybűnözés vádjára és általánosítására a „magyarbűnözés” bevetésével válaszol. Magyarok csapják be, verik át és rabolják ki a kis Lalikát-a Vespában a cigányoknak kell félnie a magyaroktól. A rendezők olyan képet festenek Magyarországról, mintha itt egyfajta csendes fasizmus uralkodna. Groó Diána k-közép európai apartheidet vizionál. Ez pedig hazugság, erős túlzás. Magyarországon valóban élnek és léteznek a cigánysággal szembeni előítéletek, azonban ezekre nem "magyarozással", hazánk lejáratásával kellene válaszolni. Plusz a cigányságnak sem ártana magába néznie.

A Vespa még toleranciafilmnek is kevés, Magyarországot viszont kifejezetten negatív színben tünteti fel. Itt jegyezném meg, hogy külföldön is vetítik, egyfajta anti-országimázsként.

A párbeszéd és a megértés helyett a két közösség szembeállítására épül. Árokmélyítő és néhol émelyítő anti-eposz. Jófej cigányok Vs. gonosz, aljas és bűnöző magyarok küzdenek egymással. Hamis kép, kirekesztő liberalizmus.

Magyar filmben járatják le Magyarországot. Nonszensz, de sajnos megtörténhet. Már nem is csodálkozunk.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal