Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018.12.16. - Ízelítő a csángó hagyományokból



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Népzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2018. december 16. Nézettség: 346

   

Tetszik 1 Hajnal Miki kedveli
Hajnal Miki

Videó megjegyzések

vasárnap, 2018. december 16. 22:16
Ízelítő a csángó hagyományokból
A magyarság legkeletibb és talán legelszigeteltebb közössége a moldvai csángóké. A sok szempontból elszigetelt közösség kultúráját most a Délvidéken élők is testközelből ismerhették meg.
A Forrófalvi Hagyományőrző Csoport a Bethlen Gábor Alap, valamint Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával Vajdaságban is több helyszínen lépett fel.
Énekkel kezdődött a csángó magyar villámcsődület Szabadka főterén. A Magyarfaluból és Forrófalváról érkezett csoport tagjai Temerinben lépnek majd fel, ami után Horvátországba utaznak. A Vajdasági körút részeként Szabadkán is bemutatták hagyományaikat.
A dalok után táncra is perdültek a moldvai csángók, és szinte a teljes tánckultúrájukba betekintést nyerhettek azok, akik Szabadka központjában jártak vasárnap délután. A tűz lángját, hojnát és kezest is táncoltak a hagyományőrzők. Mindnyájan először járnak Vajdaságban.

Istók Annamária, Magyarfalu, Románia: „Nagyon tetszik, mert mi azt álmodni sem mertük, hogy mi ide eljutunk, hogy megmutassuk a kultúránkat. Nagyon örülünk, hogy meghívtak bennünket ide. Nagyon tetszik nekünk.” A Forrófalvi és a magyarfalusi Kerek alma falapi hagyományőrző csoportok tagjai a Jöjjenek divatba a csángók! elnevezésű turné keretein belül most a Délvidéket járják körbe.

Antal-Vajda János, művészeti vezető, Forrófalvi Hagyományőrző Csoport, Románia: „Rég szerettem volna, hogy meglássam az idevalósi magyarokat. Sokan nem tudják, hogy vannak még csángó magyarok és az a célunk, hogy ami még maradt a gyönyörű csángó hagyományból megmutassuk.” A körút Temesváron kezdődött, Vajdaságban Tóthfalut, Zentát, Temerint, valamint a villámcsődület erejéig Szabadkát érintette. Horvátországban pedig Vukovárra, Eszékre és Csúzára várják a csángókat az elkövetkező napokban.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal