A magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-i mérkőzése: Magyarország-Anglia 6:3

3 videó - 1953
A magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-i mérkőzése:
Magyarország-Anglia 6:3

Az angolok az „évszázad mérkőzésének" hirdették ezt a találkozót, ahol két világ, két futballnagyhatalom, a múlt játékstílusa az újítók, a sportág kitalálói és az olimpiai bajnok csapott össze az „angol oroszlánok" és a „mágikus magyarok". A magyar csapat felkészülése rendkívül precízen zajlott. Kiszűrték az ellenfél taktikájának előnyeit és hátrányait. Olyannyira fontosnak érezték ezt a mérkőzést, hogy a Wembley Stadion paramétereit átmodellezték a Vasas pályára, hogy a játékosok még jobban szokják a kinti körülményeket. Az összecsapás előtt pár nappal érkezett meg a csapat a szigetországba. A taktika az ellenfél lerohanása volt. Fontos szerepet kapott a csatársor folyamatos helyváltoztatása, ami segíthetett az ellenfél hátvédsorának szétzilálásában. Az angolok talán le is kezelték a magyar csapatot, a mérkőzés előtt be sem melegítettek intenzíven. Több, mint százezer ember várta a helyszínen a mérkőzés kezdetét. Már az első percben Bozsik labdaszerzéséből Hidegkutit indította, majd egy szóló után az első percben megszületett az első magyar gól. Az akció annyira váratlan volt, hogy a kapusnak mozdulnia sem volt ideje. Alig negyedóra múlva az angolok válaszoltak. Mortensen indította Sewell-t, aki a bal alsó sarokba lőtt. A huszadik percnél járt a mérkőzés, amikor a bal oldalon Czibor száguldott fel. Beadása Puskást találta meg, aki Hidegkutinak adta tovább, aki ezzel a második gólját jegyezte ezután. A harmadik magyar gólt gyakran nevezik az „évszázad góljának". Látványosan hozta fel a magyar csapat a labdát, Czibor laposan begurította az akció végén Puskásnak aki (később világhírű visszahúzós cselével) elfektette a becsúszó Wright-ot, az ellenfél csapatkapitányát, a világ egyik legjobb hátvédjét, majd védhetetlenül bombázott a rövid felső sarokba. 1-3. Bozsik huszonöt méterről szabadrúgást végezhetett el, amibe félúton Puskás beletette a lábát és az bepattogott az ellenkező kapufához. 1-4. Az első félidőben még Mortensen révén szépített az angol válogatott. 2-4. A második félidőben, az 50. percben felszabadító rúgást Puskás szedett össze, Bozsik elé passzolt, aki a tizenhatoson kívülről a kapu jobb oldalán a léc alá lőtte a labdát. 2-5. Három perccel később Puskás Hidegkutit hozta helyzetbe aki góljával mesterhármast állított be. 2-6. A végeredményt Ramsey állította be büntetőből. 3-6.
____________________________________________

England vs. Hungary (1953) also known as the "Match of the Century" refers to the historic 6-3 defeat suffered by England's national football team that ended their unbeaten home run against sides from outside the British Isles, a record that had stood since 1863.

The outcome of the Hungarians' stellar performance was revelatory, one that directly met the insular complacency of the English method and presaged a tactical revision of the game from pre-war World War II static models into a post-war versatility-based era that allowed players maximum freedom of movement.

The famous Wembley game of 1953 was both a major strategic and tactical watershed in the sport, subject to acres of newsprint, informative scholarship and introspective self-analysis that has taken on a near mythical station in football lore — presumably being the 20th century's most influential match ever played in England.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Magyarország - Anglia 1960.05.22 Albert Flórián második gólja



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Sport magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2011. október 31. Nézettség: 862

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal