Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

An Inuit/Eskimo family in the Arctic 1959



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a People & Blogs (Emberek, blogok) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2017. január 12. Nézettség: 463

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2017. január 12. 18:44
Az okok kiderítésére Rasmus Nielsen populációgenetikus, és kollégái a University of California (Berkeley) kötelékéből összehasonlították 191 Grönlandon élő inuit DNS-ét 60 európai és 44 han nemzetiségű kínai emberével, két olyan populációból, amelyek részei voltak már a genetikai variációkról folytatott korábbi tanulmányoknak.
csütörtök, 2017. január 12. 18:45
A DNS a legnagyobb eltérést a 11-ik kromoszómán mutatta, ahol azok a gének helyezkednek el, amelyek a zsírsavak a test különféle építőelemeivé való feldolgozását ellenőrzik. A kutatók közleménye szerint a DNS bázis ugyanaz volt szinte minden inuitnál, de a legtöbb európaiból hiányzott ez a bázis, és a han kínaiaknak is csak a 15 százalékában volt meg. "Ritka, hogy egy adott DNS-bázis ilyen szélsőséges eloszlásával találkozhatunk. Ennek a bázisnak a magas prevalenciája az inuitok között arra utal, hogy ez nagyon előnyös a számukra" - mondta Nielsen.
csütörtök, 2017. január 12. 18:45
A kutatók ezután orvosi feljegyzések alapján igyekeztem meghatározni, hogy ez a bázis hogyan befolyásolja az inuitoknál a zsírsavak összetételét. Úgy találták, hogy az eszkimók DNS-e lelassítja a szervezet saját zsírsavmódosító mechanizmusát. Az egyelőre nem világos, hogy ez a különbség vezet-e a kevesebb szívbetegséghez a körükben. (A test az elfogyasztott zsírsavakat módosítja, és különböző célokra használja.) Viszont a zsírsav-összetételben megmutatkozó különbség is megmagyarázza, hogy az inuitok átlagosan miért alacsonyabbak körülbelül 2 cm-rel az európaiaknál. A zsírsavak ugyanis befolyásolják a magasságot szabályozó növekedési hormon termelését - ahogy erre Nielsen felhívta a figyelmet.
csütörtök, 2017. január 12. 18:45
A kutatók szerint minden nagyjából 6 centiméternyi magasságkülönbség 13,5 százalékkel növeli a szívbetegségek kockázatát. Ez azt jelenti, hogy egy körülbelül 158 centiméteres ember esetében átlagosan 32 százalékkal magasabb a kockázat a szívbetegségre, mint egy 205 centiméteres ember esetében. Részletek!
csütörtök, 2017. január 12. 18:45
Az eredmények arra utalnak, hogy azoknál az embereknél, akiknél hiányoznak inuit DNS jellegzetességei, lehet, hogy nem jutnak azonos védőhatáshoz ezekből az anyagokból. Nielsen szerint még tisztázni kell a magas omega-3 szint és az inuitok egészséges szíve közötti kapcsolatot. Mindenesetre az étrend és a egészségi állapot közötti összefüggés világosnak tűnik - vélekedik Joshua Akey a University of Washington (Seattle) genetikusa. A kutatók ugyanakkor abban is biztosak, hogy nem lehet egyen diétákat felállítani az összes ember számra, mert éppen a genetikai eltérések miatt nem biztos, hogy mindenkinek ugyanolyan az egészséges étrend.
csütörtök, 2017. január 12. 18:46
Ami pedig a hideget illeti a probléma akkor jelentkezik, ha -6 és -10 Celsius fok közötti értékeket mérnek. Ilyenkor még elég sok nedvesség van a levegőben, s mindez a test hőveszteségét jelentős mértékben növeli. Ha ennél hidegebb van, a nedvesség többé nem okoz problémát.
csütörtök, 2017. január 12. 18:46
Viszont nagy hidegben sokat kell inni és eleget enni. Az elfogyasztott táplálékban fontos, hogy legyen több zsír, mert az lassan ég. Olyan ruházatot kell viselni, amely korlátozza a mozgást, amire szükség van a szerveink, különösen a végtagok melegen tartására. Fontos a puha cipő, egy laza edzőcipő gyapjú zoknival, sokkal melegebb, mint a keménytalpú lábbeli. Érdemes ránézni au eszkimók ruházatára.
csütörtök, 2017. január 12. 18:46
A lényeg, hogy a nagy hidegtől sem szabad félni, hanem a megfelelő lépéseket követni, hogy kitérhessünk a hatásai elől. Annyit kell enni, amennyit csak lehet, fogyasszunk meleg italokat, és maradjunk pihentek, s ehhez bújjunk meleg takaró alá, ha csak tehetjük. Ha télen autóval indulunk útnak, ezért szükség van megfelelő mennyiségű ételre, termoszban eltett meleg italra és takaróra is. Ha esett a hó, akkor egy lapát is jó, ha ott van a csomagtartóban.
csütörtök, 2017. január 12. 18:47
Az eszkimókat nem leszünk képesek követni mindenben. A már említett genetikai változások révén ugyanis a zsíranyagcseréjük elősegíti hőtermelő barna zsírsejtek előállítását, s megbirkózik a nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavak feldolgozásával is, amelyek a tenger gyümölcseiből álló étrend következtében kerülnek a szervezetükbe, s kialakítják a számukra egészséges koleszterin- és triglicerid-szintet. Azaz természetes okok miatt kevésbé fáznak, s kevésbé valószínű, hogy bajuk támadna a szívükkel.
csütörtök, 2017. január 12. 18:47
De az inuitok egészsége sincsen biztonságban. A specializálódásuk miatt ugyanis nagy árat fizetnek. Rendkívül magas arányban vannak közöttük túlsúlyosak és cukorbetegek. Ezt a kutatók azzal hozták összefüggésbe, hogy megváltozott az étrendjük, a különösen a fehér liszt, a cukor és a feldolgozott olajok fogyasztása okoz náluk komoly egészségi károkat.
14 megjegyzés | 1 / 2 oldal « 1 2 »