A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
Ha a mai fiatalasszonyoknak azt mondaná valaki, hogy nyolcvan-száz esztendővel ezelőtt dédnagyanyáik, nagyanyáik nem ismertek a hamulúgnál, a mésznél, a házilag főzött szappannál, a kékítőnél, ecetnél, szódabikarbonátnál egyéb tisztítószert, hát igencsak elcsodálkoznának rajta.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás
15 dkg porcukor
3 dl tejföl
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
fél csomag sütőpor
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
6 dl tej
2 db tojás
80 g étkezési keményítő vagy 2 csomag vaníliás pudingpor
rum vagy rumaroma ízlés szerint
2 kávéskanál kávépor vagy cappuccino vagy lefőzött erős feketekávé
10-15 dkg cukor
2 csomag vaníl...
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet
Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
Hozzávalók:
1 l tej
1 csésze rizs
4 egész tojás
4-5 evőkanál kristálycukor
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 csipet só
Elkészítés:
A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
Hozzávalók
A piskótához:
130 g vaj
110 g porcukor
6 db tojássárgája
130 g búzaliszt
130 g csokoládé - ét (53%-os)
6 db tojásfehérje
A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g csokoládé - ét (53%-os)
60 g vaj
5 ml ecet (10%-os)
A töltéshez:
200 g baracklekvár
Elkészítés
1.
Hozzávalók:
5-6 fej közepes vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
1,5 l levesalap (2 leveskockából)
2 dl tejszín
1 kanál liszt
szerecsendió
bors
petrezselyem
pirítós kenyér
reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd visszatöltjük a lábasba.
"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!"
Sokan azt hiszik, hogy a magyar konyha...