Hozzávalók:
- 1 kg hámozott krumpli,
- 50 dkg liszt,
- 10 dkg zsír vagy 10 evőkanál olaj,
- 50 dkg tehén- vagy juhtúró,
- 30 dkg húsos füstölt szalonna,
- kb. 5 evőkanál tejföl,
- egy csapott kávéskanál só
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a finomlyukú reszelőn lereszelt krumplit. Majd beleöntjük a lisztet, a zsírt vagy az olajat, összekeverjük. Ha nem galuskasűrűségű tésztát kapunk, akkor rakunk bele öt kanál tejfölt, vagy annyit, amennyi galuskasűrűségűvé teszi. Ha nincs otthon tejföl, akkor néhány evőkanál vizet teszünk bele. Felforralunk egy nagy edényben minimum három liter vizet. Beleszaggatjuk a tésztát, megfőzzük.
Közben kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Zsírjába beleforgatjuk a kifőtt és lecsurgatott galuskát, majd a túrót. A tetejére szórjuk a szalonnapörcöt, és még melegen tálaljuk. Tejföllel a legfinomabb.