Hozzávalók a 2 laphoz:
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg margarin
- 30 dkg finomliszt
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 5 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 5 dl víz
- 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 3 lapzselatin vagy fél csomag (12,5 g) porzselatin
Hozzávalók a tejszínes réteghez:
- 4 dl tejszín
- 4 lapos evőkanál cukor
- 1 habfixáló
Elkészítés:
Gőz fölött összemelegítettem a lapok hozzávalóit a liszt kivételével. Amikor egynemű volt az anyag, levettem a keverőtálat a lábos tetejéről és hidegre tettem, teljesen kihűtöttem.
A lisztet belekevertem, kézzel összegyúrtam, 2 felé vettem, folpackba csomagoltam, hűtőbe tettem kb. 2 órára, hogy könnyebben lehessen nyújtani. Amikor elővettem, a kimért sütőlap nagyságára nyújtottam őket, sütőlapon (vagy tepsi hátulján is lehet) 180 fokon 8 perc alatt megsütöttem, félretettem.
Elkészítettem a vaníliás krémet. Az 5 lehűtött tojásfehérjéből kemény habot vertem, amikor majdnem készen volt, akkor tettem hozzá és a vaníliáscukrot.
A pudingporokat 1,5 dl vízzel kevertem össze egy kézi habverő segítségével, a többi vizet felforraltam a cukorral. Közben a lapzselatinokat beáztattam hideg vízbe 5 percre. Amikor a víz felforrt, beletettem a nedves pudingport, felforraltam, belekevertem a tojásfehérjét. Levettem a tűzről, hozzákavartam a kinyomott zselatint is, majd langyosra hűtöttem. (Az ugyancsak kevés hideg vízzel oldott porzselatint hamarabb kell hozzáadni, a tojásfehérje előtt belekerül.)
A behűtött habtejszínt a habfixálóval és a cukor kissé késleltetett hozzáadásával kemény habbá vertem, félretettem.
Amikor mindez készen volt, hozzáláttam az összeállításhoz. Az egyik lapot megkentem a vaníliás krémmel, tetejére kentem a tejszínt, arra tettem a 2. lapot. Hidegre tettem egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak.
Másnap reggel elővettem, az étcsokit gőz fölött megmelegítettem, 2 evőkanál olajat kevertem bele, majd rákentem a süti tetejére. Ezután újból némi pihentetés következett, amíg a máz teljesen megdermedt.
Éles késsel szépen fel lehetett szeletelni.