Gyebnár István


Gyebnár István

Gyebnár István (Budapest, 1961 -) festőművész.

1986-ban szerzett diplomát a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1995-ben doktorált. 1986 óta diplomataként dolgozik. Évekig élt Berlinben, Bécsben, Londonban és Hágában. Bejárta a világ múzeumait, külföldi útjai során megismerkedett távoli, dél-amerikai és ázsiai kultúrákkal is.

 

Festészettel és grafikával is foglalkozó édesanyja, Fejes Gizella ösztönzésére, Lóránt Zsuzsa szobrászművész tanítványaként ismerkedik meg a képzőművészettel. A Dési Huber István Képzőművészeti Kör tagjaként rajzolni és festeni tanult, számos versenyen, kiállításon sikerrel szerepelt. Mestere Bednay Éva (Eve B'ay) képzőművész, akinek munkásságát gyermekkora óta végigkísérte, s közreműködött életművének bemutatásában. Meghatározó hatást gyakorolt rá, s a non-figurális absztrakció irányába tereli Rác András (Kolozsvár, 1926-) és a Hollandiában élő, szombathelyi születésű Marianne Benkö művészete. Nem osztja azonban Bednay Éva, Rác András és Marianne Benkö kísérletező kedvét az anyaghasználat, az újszerű technikai megoldások keresése terén. Pályája során keresi a művészet és a diplomácia összekapcsolásának, az emberi kapcsolatok építésére történő felhasználásának a lehetőségeit.

Képeit számos európai városban (pl. London, Hága, Rotterdam) bemutatta. 2009-ben nagyszabású kiállítása volt a rotterdami Goethe Intézetben. Többnyire absztrakt, figurális és non-figurális olajfestményeit, olaj-pasztelljeit élénk színek, különleges formavilág és egyéni gondolatiság jellemzi.

Utazásai során fotózással kezdett foglalkozni, sajátos látványok, különleges érzések és hangulatok közvetítésére törekszik a fotózás segítségével. 2008-ban a Photo Laureates munkáit a legjobbak közé sorolja.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. szeptember 14. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,485 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Gyarmathy Tihamér Következő cikk: Gyémánt László


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: