EMLÉKEIM MONTÁGH IMRÉRŐL 1935. július 29 - 1986. augusztus 14.


EMLÉKEIM MONTÁGH IMRÉRŐL  1935. július 29 - 1986. augusztus 14.

 

 

 

 

 

 

 

EMLÉKEIM MONTÁGH IMRÉRŐL

1935. július 29 - 1986. augusztus 14.

 

Montágh Imrét volt szerencsém személyesen is ismerni. Az úgynevezett Rendszerváltás előtt a Veszprém Megyei Tanács szervezésében minden évben továbbképzésen kellett részt venni azoknak, akik Társadalmi rendezvényeken, esküvőkön, névadókon, temetéseken valamilyen formában közreműködtek. A magam részéről a temetési búcsúztatói szónokok frakciójában több éven keresztül voltam ezeken a tanfolyamokon a Megye különböző városaiban, mint pld. Pápa, Sümeg, Ajka stb. A beszédtechnikát minden alkalommal a kiváló beszédtanár Montágh Imre tartotta, aki szinte az összes magyar nyelvjárást, tájszólást utánozni tudta. Nevettünk is éppen eleget, ahogyan megszólalt a különféle vidéki, tájjellegű beszédmódokban. Sokat köszönhetek neki személyesen is, mert Ő világított rá arra, hogy mire kell vigyáznom beszéd közben, mikor több ember előtt kell valamilyen alkalommal szerepelni. Csak emlékezetből tudom idézni, hiszen hangfelvétel nem készült róla. A következő véleményt és tanácsot mondta Imre: „Jó az orgánumod, jól tagolod a szavakat, a hangsúlyozásokat és a hangerőd is megfelelő az ilyen alkalmakra. Egy valamire azonban vigyázz! Menet közben is figyeld magadat, mert hajlamos vagy begyorsulni beszéd közben!”

   A későbbiek során nemcsak búcsúztatásoknál, hanem egyéb alkalmakkor, mikor úgynevezett tömegek előtt kellett szólnom, ezeket a szavait mindig figyelembe vettem és ezt teszem manapság is, ha szükséges.

 1986. augusztus 1-jén különös autóbalesetet szenvedett, autója, amelynek valószínűleg nem húzta be a kézifékjét, elszabadult, az árokba lökte és rázuhant. Két héttel később augusztus 14-én elhunyt.

 Nagyon sajnáltam, mikor tudomást szereztem a szerencsétlen balesetről, amely derékba törte a nagyon tehetséges tanár, szakember életútját. Hálás szívvel gondolok rá ma is, főleg akkor, mikor több ember előtt szerepelek, mert eszembe jutnak az elismerő, jó tanácsokat adó szavai. Nyugodjék békében, mert nagyon sokan emlékezünk rá és nem felejtjük el.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2020. 07. 29. Szerda Délelőtt 11:10


Szerkesztés dátuma: szerda, 2020. július 29. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 346


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: