TALÁLKOZÁSOM UTRY ANNÁVAL (Emlékezés a régi szép időkre)


TALÁLKOZÁSOM UTRY ANNÁVAL  (Emlékezés a régi szép időkre)

TALÁLKOZÁSOM UTRY ANNÁVAL

(Emlékezés a régi szép időkre)

 

 

     A kis bakonyi penzióban minden este mulattak az ott nyaraló, üdülő vendégek, jómódú urak és hölgyek. Mi, parasztlegények, odajártunk leskelődni a penzió udvarába A mulató helyiség három oldala üvegfalú volt, tehát be lehetett látni. Gyönyörködtünk a szebbnél szebb fővárosi és külföldi lányokban, asszonyokban… ahogy ezek mulatni tudtak! Bemenni nekünk nem volt illő, alacsony volta kultúránk.

     Történt pedig egyszer, hogy tényleges katonai szabadságomat töltöttem idehaza, s elmentem én is a legényekkel leskelődni, mikor már jól beesteledett. Cudar módra ment bent a mulatás, a kurjongatás. Húzta a Nyári Lajos zenekara a talpalávalót. A fiatalabb legények, akik még nem voltak katonák, engem körülfogtak, meséljek nekik a katonaéletről. Én jóízűen mondtam el mindent, egy kicsit még ki is cifrázva.

      Egyszer csak kinyílt a mulató terem ajtaja, egy gyönyörű, karcsú derekú, éghajú lány lépett ki rajta, ujjai között cigaretta – és felénk közeledett. A telehold beragyogta a csillaghullásos augusztusi éjszakát. Öröm volt az életünk. Ez a csodálatos tündér – Utry Anna, a 30 – as évek Európa hírű nóta – énekese –közénk jött óriási meglepetésünkre és az én vállamra tette a kezét:

„Vitéz Úr – régen így szólították a katonákat, – jöjjön közénk, én ma este katonával szeretnék mulatni.” Remegtem az örömtől meg a boldogságtól, ami számomra hirtelen jött és elfogadtam a szíves meghívást. Belém karolt és a terembe érve kardomat a derekamról lecsatolta, a fogasra akasztotta, tüzér csizmámról a sarkantyút is lecsatolta, és mulattunk, ropva az akkori divatos táncokat – én, a falusi parasztlegény, meg az éghajú fővárosi tündér – leány, Utry Anna – kivilágos kivirradtig.

     A sarokban két idős úr gyönyörködött a mulatókban, rám mutatva azt a megjegyzést tette az egyik: „- Ez az angyalbőrbe bújtatott falusi legény ma este elérte az elérhetetlent.”

 

 

Bakonyszentkirály. 1988

 

Nagy Bálint

 

 

Az írás megjelent a Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek Közérdekű

Közösségi Kalendárium 1989 – 1992 – es számában.

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/posts/1196519450382696?pnref=story

 

https://www.youtube.com/watch?v=OsgaeVoRZuM

 

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2016. április 24. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 711


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: