EGY RÉGI FÉNYKÉPRŐL JUT ESZEMBE BAKONYSZENTKIRÁLYRÓL. Hálás köszönet a fotóért Bittmann Laci Barátomnak, aki ezt megosztotta a Facebookon nem is olyan régen.


EGY RÉGI FÉNYKÉPRŐL JUT ESZEMBE BAKONYSZENTKIRÁLYRÓL.  Hálás köszönet a fotóért Bittmann Laci Barátomnak,  aki ezt megosztotta a Facebookon nem is olyan régen.

 

 

 

 

 

 

 

 

EGY RÉGI FÉNYKÉPRŐL JUT ESZEMBE BAKONYSZENTKIRÁLYRÓL.

Hálás köszönet a fotóért Bittmann Laci Barátomnak,

aki ezt megosztotta a Facebookon nem is olyan régen.

 

   Hosszú évek óta próbálok Szülőfalum, Bakonyszentkirály múltjából gyűjtögetni korabeli fotókat és ezt már többször próbáltam kérni azoktól, akiknek vannak még a birtokában ilyen, számomra kinccsel felérő dokumentumok.

Sajnos eddíg a próbálkozásom nem azt mondom, hogy hiábavaló volt, csak nem tartott olyan nagy érdeklődésre számot, mint amit eredetileg feltételeztem volna. Annak azért mégis örülök, ha valaki mégis előhozakodik magától olyan fotókkal, mint ami az én érdeklődési körömbe is beleszámít. Különösen jó volna, ha a falu régmúltjából előkerülnének olyan fotók, ami a régi épületeket ábrázolják, ahogyan kinéztek a múltban. Természetesen örülök annak, mikor egykori Általános, vagy Elemi iskolai csoportképek is előkerülnek a fiókok mélyéről és a technika adta lehetőségekkel felkerülnek a közösségi oldalakra. Ma már sokkal könnyebb, hiszen még szkennelésre sincs mindig szükség, mert a mobiltelefonokkal is lehet fotókat, okleveleket, épületeket és még sorolhatnám, jó minőségben archiválni és lementeni biztonságosan tároló lemezekre.

   Bizonyára vannak még elég szép számmal rajtam kívül is, akik emlékeznek a régi kocsma épületére, ami az átalakítás után Fácán vendéglőnek nevezve funkcionál napjainkig. Hosszan elnyúlt az udvaron, ahol még volt benne egy úgynevezett nagy terem is, ahol bálokat szoktak valamikor rendezni. Ez is teljesen átalakításra került, mikor Vitáris Tomiék lakása ott lett kialakítva, lezárva attól, ami a Fácánnál egy jóval kisebb rendezvény helyiséggé lett átépítve. Ott különféle alkalmakra, lakodalmakra, iskolai találkozókra és más egyébre is ki lehetett bérelni.

   Sajnos, eddig a kutakodásaim során hozzám nem jutottak el olyan fotók, amelyek a régi épületegyüttest tudnák bemutatni, hiszen az emlékezet kopik, de a dokumentumok azok hitelesebb bizonyítékok a múltra vonatkozóan. Egy valaminek azonban nem is olyan régen nagyon megörültem, mikor Bittmann Laci Barátom megosztott egy régi fotót, amelynek a hátterében még a régi épület utcafrontra nyíló részének egy darabja is látszik.

Laci a következőket írta a fotóhoz:

 

„1949. Bakonyszentkirály. Falukép a Vámhegy bejárat felől. Nagybátyám Herman Mihály.”

 

A fotóról, természetesen az eredetit is mellékelve, kinagyítottam azt a részt, ami az épületből látszik, azok számára, akik már csak az átalakítás után ismerhették Fácán vendéglő néven. Nem tudom az első átalakítás pontos időpontját, de arra emlékszem, hogy 1966 – ban már ott iddogáltunk Barátaimmal ifjú sihederekként, mikor néhanapján hazajöttünk az Ipari Iskoláinkból. Később aztán több átalakítás is történt, mire kialakult a jelenlegi formája, ha közben, mióta arra jártam, nem történt vele újabb akármi.

   Nem tudom, hogy a nyájas olvasó el tudja vajon képzelni, hogy számomra a Laci által megosztott kordokumentum milyen örömmel bír, hiszen ahogy említettem, kevés fotó került még elő az én többszöri felhívásomra. Egy olyan fontos hely, mint valamikor faluhelyen a Kocsma, kiváltképpen nemcsak a toroköblítése színhelye, hanem fontos információk cseréje is volt. Mondhatnám, a mostani internetes, okostelefonos világban, a legfontosabbá vált, az akkor még kevés újság, rádió, vagy mikor még Tv sem volt, időszakában.

 

LACIKÁM, DRÁGA BARÁTOM!

 

   Megköszönöm, hogy ezt az értékes kordokumentumot megosztottad velünk és nekem ennek hatására indult el megint a két pötyögtető ujjam a laptopom billentyűzete felé.

Végezetül, mivel már több alkalommal is kértem a helyi és környék bélieket, hogy ha máshol nem, akkor az erre kialakított Facebookos oldalamon, ami Bakonyszentkirály és környékével kapcsolatos oldal gyűjtő helye lenne az eredeti szándék szerint, osszatok meg fotókat. Előre is megint megköszönöm és újra ideírom az oldal linkjét, ahol ezt megtehetitek, vagy az ottani Messengeren is lehetőség van rá:

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100036650762065

 

Bízom benne, hogy újabb értékes fotó és egyéb dokumentumok kerülnek elő, szeretett Bakonyszentkirályom múltjából.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2024. 02. 19. Hétfő Délután 14:25


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2024. február 19. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 35


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: