Bórax


Bórax

Sokoldalú környezetbarát tisztítószer, valamint gomba- és rovarölőszer.

A bórax előfordulása az időszakos tavak helyén levő evaporit-lelőhelyeken a legvalószínűbb. Ilyen található többek között Törökországban, Kaliforniában, az Atacama-sivatagban, és Tibetben.

A bórax (nátrium-borát, nátrium-tetraborát) a bórsav nátriummal alkotott sója. Általában puha, színtelen kristályokból álló fehér por formájában fordul elő. Vízben jól oldódik. A legtöbben otthoni tisztítószerként használják, de számos egyéb felhasználási módja is van.

Általános tisztítószerként: adj egy evőkanál bóraxot fél liter meleg vízhez, ezzel tisztítható a padló, csempe.

Folttisztítás:  cellulóz-, gyapot-, juta-, viszkóz-szálakhoz, műselyemhez, selyemhez és nejlonhoz. A borfoltot azonnal szórd be sóval, majd fél óráig áztasd bóraxos oldatban.

Tapéta tisztítása:  a mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatod bóraxba mártott kendővel.

Ablakmosás: ha nagyon piszkos az üveg, tegyél az ablakmosó vízbe kevés bóraxot.

Szőnyegtisztítás:  a bóraxos víz felélénkíti a szőnyegek színét. Szórjunk 3-4 kanál bóraxot egy vödör vízbe, majd az előzőleg portalanított szőnyeget bóraxvizes ronggyal töröljük át. Ezután célszerű végigtörölni a szőnyeget tiszta vízbe mártott ruhával is.

Faanyagvédőszerként:  kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1 : 1 arányú bórax-bórsav 10 %-os, 50 C-os oldatába mártsd vagy permetezd. A sóoldat a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja, és a gombákat is távol tartja.

Virágok szárítása: száraz virág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezd egy időre bóraxporba.

Vízkő eltávolítás:

Edények vízkőlerakódásának eltávolítása: az edénybe egy evőkanál bóraxot tégy, töltsf fel vízzel és a vizet forrald fel. Ha a víz kihűlt, öntsd ki, és egy durva ronggyal dörzsöld le a felületét.

Virágok szárítása: Száraz virág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezzük egy időre bóraxporba.

Rovarok ellen: A rovarokat pl.:HANGYA nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. A szőnyeg alá és a szőnyeg szélekre, sarkokba, polcokra, résekbe szórt bóraxszal védekezhetünk ellenük.

Az ecet és a bórax semlegesítik egymás hatását, ne kombináld őket!

Eldugult lefolyó tisztítása: A legegyszerűbb tisztítási módszer, ha forralunk egy kis vizet, és elővesszük a bóraxot szekrényből. Fogunk egy használaton kívüli poharat, és tölcséren keresztül beleöntünk egy pohár bóraxot a lefolyóba, majd egy pohár vizet. Várunk 20 percet és az elegy megteszi a dolgát, és újból használható a lefolyó. (Ha nagyobb a dugulás, meg kell ismételni a folyamatot)

Penész eltávolítására: Penész nemcsak a falon vagy a csempén jelenhet meg, hanem a bútorokon is. A bórax segítségével ezeket a foltokat könnyen eltávolíthatod: két pohár forró vizet keverj el fél pohár bóraxszal, és egy szivacs segítségével tisztítsd meg az oldattal a szövetet. Néhány órát érdemes hatni hagyni, csak ezután tiszta vízzel átöblíteni. Ezzel a módszerrel a ruhákból is kiirthatod a penészt.

Szintén elpusztít bizonyos penész spórákat, és falak (pl. pincék cementfalainak) tisztítására is jó. A penésszel fertőzött területre tégy 1 csészényi bórax és 1 liter víz keverékét, letörlés nélkül hagyd száradni. Néhány nap elteltével porold le vagy porszívózd le a bóraxot.

Fontos! A bórax az emberre is mérgező. Tartsd gyermekektől elzárva!

 

Elkészítés: keverjen össze 2 evőkanál bóraxot, ¼ csésze citromlevet és 2 csésze, forró vizet. Ez a tisztítószer szórófejes flakonban is használható.

A TURI laboratórium által végzett teljesítményvizsgálat során hatékonynak bizonyult. Biztonságos, a tisztítás után öblítés szükséges. Használható pultokra, padlókra és egyéb kemény felületekre.

 

 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. november 15. Szerkesztette: Georgiu Marianna
Nézettség: 870


   
Megjegyzések

Georgiu Marianna
csütörtök, 2012. november 15. 19:43
Még egy nagyszerű segitség a természetes tisztasághoz,,,Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: