A hindi nyelven haldinak, kínaiul dzsiang-huangnak, tamilul mandzsalnak nevezett kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ajurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.
Segíthet az egészség megőrzésében, ellenállóvá tehet a betegségekkel szemben, fejlesztheti a test, lélek, szellem harmóniáját. Emésztési problémákra kitűnő természetes segítő szer. Felhasználása:
Belsőleg:
- Vérkeringés javítására, vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására alkalmazzák, csökkentve a trombózis és az infarktus kialakulását.
- Vértisztító és stimulálja az új vérsejtek képződését.
- Serkenti a zsíranyagcserét, segítve az epeváladék epehólyagból való kiürülését, koleszterincsökkentő, étvágyjavító, enyhíti az emésztési zavarokat.
- Májvédő hatású, a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatása miatt.
- Szabadgyök fogó és a májsejteket regeneráló hatása is ismert.
- Gyulladás- és lázcsökkentő, köhögés és fájdalomcsillapító, hurutoldó.
- Antibakteriális hatású, semlegesíti a testben a mérgeket.
- Hajlékonnyá teszi az ízületeket és az inakat.
- A kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.
A súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén.
Külsőleg:
- Vízzel péppé keverve megállítja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású, csökkenti a duzzanatokat.
- Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre.
AZ állatoknak nagyon jó érzékük van a természetes gyógymodok iránt. Sajnos mi emberek elfelejtettük .......