Debreceni Zoltán: Cigánytelepen nevelkedett a sikeres rákkutató


Debreceni Zoltán: Cigánytelepen nevelkedett a sikeres rákkutató

Aranypánt-díjat kapott a debreceni biológus

Regionális hírek 2015.04.11 07:34 Forrás: Debreceni Egyetem
Aranypánt-díjat kapott a debreceni biológus

Idén először adta át az Aranypánt-díjat a Roma Sajtóközpont. Az elismerést Horváth József, a fiatal debreceni rákkutató kapta.

A nemzetközi roma napon, április 8-án adták át az Aranypánt-díjat, amelyet hagyományteremtő céllal hozott létre a Roma Sajtóközpont. Ezzel szerették volna felhívni a figyelmet azokra a roma hétköznapi hősökre, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak környezetük számára. A verseny során ötven jelölt közül tíz ember portréja készült el, amelyekre az internetes szavazáson közel tízezer voks érkezett. Legtöbb a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet fiatal kutatójára, így ő kapta idén az Aranypánt-díjat.

A karcagi cigánytelepen nevelkedett Horváth József 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem biológia szakán, 2013-ban szerzett mesterdiplomát molekuláris genetikából. Már az egyetemi évek alatt bekapcsolódott a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet kutatásaiba, ahol jelenleg másod éves PhD-hallgató, kutatási területe a szájüregi rák.

Kutatócsoportjával jelenleg azon dolgozik, hogy korábbi fázisban diagnosztizálható legyen a betegség. Ehhez a nyálmintákból izolálják az RNS-t, és kísérletsorozatokon keresztül figyelik, hogyan változnak a gének a mintákban. Azt már bizonyították, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rossz szájhigiéné és a szájüregi rák között egyenes aranyú összefüggés van. A fiatal kutató álma, hogy az Egyesült Államokban rákkutatással foglalkozhasson, ám a tanulmányút után szeretne Magyarországon dolgozni. A díjat elsősorban középiskolai biológiai tanárának, és a munkáját segítő professzoroknak köszönte meg Horváth József.

Fotó: Roma Sajtóközpont 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2015. április 29. Szerkesztette: Debreceni Zoltán
Nézettség: 643


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: