Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Rare 'Seabed Gardens' Discovered in Deepest Part of the OceanA videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Science & Technology (Tudomány, technológia) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2019. június 1. Nézettség: 524

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2019. június 1. 14:20
Színpompás koralloknak és szivacsoknak otthont adó "tengerfenéki kerteket" fedeztek fel kínai kutatók a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén található Mariana-árokban.
A Kohszüe (Tudomány) elnevezésű kutatóhajón dolgozó szakemberek egy távirányítású vízi járművel (ROV) térképezték fel a mélytengeri árok déli részén magasodó tengeri hegy keleti gerincét. A ROV által közvetített valós idejű videók révén a kutatók elsőként 880 méteres mélységben figyeltek meg egy virágállatokkal, szivacsokkal és kígyókarúakkal teli "kertet", majd a további vizsgálatok során újabb területeket fedeztek fel.
A kutatóhajón dolgozó Hszü Kujtung szerint egy ilyen oligotróf (tápanyagban szegény) óceánterületen nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ilyen színpompás korallerdők.
A Csendes-óceán ezen vidékén a felszíni és a tengerfenéki vizek ritkán cserélődnek egymással, mivel egész évben állandó a hőmérséklet, mindez pedig azt jelenti, hogy a tengerfenéken lévő tápanyagok nem jutnak fel a felszínre. Hszü szerint azonban a vizsgált tengeri hegy keleti gerincét érintő óceáni áramlatok összetettek és gyorsak, ezért rengeteg szerves anyagot képesek szállítani a korallokhoz. A kutató hozzátette, hogy az érintett területen a tengerfeneket nagyméretű sziklák borítják, amelyek biztos alapot nyújtanak a korallok és szivacsok számára.
A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, ahol a tenger mélysége 11 034 méter.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal