Gérard Philipe

5 videó
Gérard Philipe (születési neve: Gérard Philip) (Cannes, 1922. december 4. – Párizs, 1959. november 25.) francia színész, az 1950-es évek legismertebb európai filmszínésze volt, tragikusan rövid pályafutása alatt 34 filmben szerepelt.
Jogásznak készült, Marc Allégret figyelt fel a jóképű fiatalemberre és hívta a színházba. Nizzában a Caligula című darabban lépett először színpadra 1942-ben. 1943–1944-es években a párizsi konzervatóriumban tanult J. Wall-tól színészmesterséget. Lyonban Cloud Dauphin társulatába került ahol 1951-ben a Cid főszerepét, majd Lorenzacciót alakította. Már 1943-tól játszott filmekben, 1946-ban az első főszerepe Dosztojevszkij: A félkegyelmű Miskin hercege volt. Országosan ismert 1947-ben A test ördöge által lett. Kamaszos megjelenése igen népszerűvé tette a női nézők körében, de nem skatulyázták be a hősszerelmes szerepébe, minden alakítása hiteles volt, vígjátékban vagy drámában egyaránt.
1951 november 29-én feleségül vette Anne Nicole Navauxt, két gyermekük született, Anne-Marie (1954 december 21) és Olivier (1956 február 9).
A pármai kolostor, Királylány a feleségem és a Vörös és fekete már egész Európában ismerté tette. 1956-ban filmrendezőként is bemutatkozott, a Till Eulenspiegelt Jean Vilar-al közösen rendezte és eljátszotta a főszerepet is. A kor legismertebb rendezőivel dolgozott együtt, Claude Autant-Lara, René Clair, Yves Allegret, Marcel Carné, Julien Duvivier, Roger Vadim és Luis Buñuel kérték fel filmjeikhez. 1959-ben betegen is filmezett, orvosai eltitkolták előle a baj igazi okát, egy héttel 37-ik születésnapja előtt halt meg, májrákban. A Földközi-tenger mellett fekvő szülőfalujában Ramatuelle-ben temették el.
Franciaországban színházak, iskolák viselik a nevét, és egy filmfesztivál is, Párizsban utcát neveztek el róla.
http://www.gerardphilipe.com/

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

Gérard Philipe F.Spira. Corneille-Le Cid Acte III Scene 4



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Howto & Style (Stílus & divat) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. január 19. Nézettség: 229

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal