Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele

1 videó - 1999
színes, magyar játékfilm, 82 perc
A mogyorók kevesen vannak, egy kicsit elkéstek, van közöttük olyan, aki nem tudja, jókor érkeztek-e, jót csinálnak-e, jól választották-e egymást, s hogy mi lesz ennek a jövője. Közben esznek, disznót vágnak, szerelmeskednek, alszanak, vágyakoznak, mogyorónótát hallgatnak, rosszul halnak meg, még a kamerájuk is fából van. Ez egy rossz film, mert nem pontosan fogalmazza és mutatja meg, mi az üzenete a mogyoróknak; sokszor érzelgősködik, és elmerül a részletekben, az egyik fiatalember azt mondta, hogy 'olyan öreges'. Amikor vágtuk, rájöttem, hogy a mogyorók nagyon hasonlítanak rám, tehát a hibák bennem vannak. Lehet, hogy csak annyi a baj, hogy nem tudok profi módon elkülöníteni, meg már az ember nehezen változik, pedig úttörő becsületszavamra megpróbáltam. Köszönöm Adillának, Kevének, Löhölnek, Kadicának, a Lányoknak, a Karcsinak, Tibinek, Szabinak, Szanyi Bátyámnak, hogy segítettek megértetni velem, változni kéne közösen. (Szőke András)

rendező: Szőke András
forgatókönyvíró: Szőke András, Tariska Szabolcs
zeneszerző: Márta István, Amorf-Ördögök, Tót Kecsuák
operatőr: Markert Károly
jelmeztervező: Frankl Mónika
vágó: Szalai Károly

szereplő(k):
Szőke András
Badár Sándor
Galántai Katalin
Merza Gábor
Galkó Balázs

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. január 19. Nézettség: 967

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2012. január 19. 08:17
"Lótifutihírbemondomellentmondomhorizonton éppezért izibe, hej vitézek fegyvörbe!" - mondta a hírmondó (véleményem szerint a legjobb karaktere a filmnek. Pár évvel ezelőtt láttam a filmet (de akkoriban rendszeresen), és még mindig a fülemben cseng a kiáltvány.

Nem vagyok Szőke András hívő, de ez a film rettentően jól lett elkészítve. Mérföldekkel megelőzi a hasonló témájú "Magyar vándort", ahol gyenge gegekre van építve a film egész története. Ez a film annál a filmnél sokkal igényesebb (noha a díszletek alapvetően iszonyú igénytelenek az NDK-s magnólejátszóval és nyugágyakkal az élen).

A szereplők kiválóak: a csókosszájú Kadisa, az öreg, diktafonba beszélő Keve, aztán Merza Gábor, aki "hülye volt, hülyén is halt meg", és persze a két elmaradhatatlan személy: a kiszőkített hajú Badár és Szőke, a nagy varázsló. De nem feledkezhetünk meg a "nép"-ről sem, "kikről írásos emlék nincsen", de a film emléket állít az ő tiszteletükre is.

Mert szó sincs gúnyról. A Helyfoglalás csupán szerethetőbben és emberibben mutatja be a tankönyvek nagy vezéreit.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal