Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 02 29 Évfordulót ünnepelt Tiszakálmánfalva



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2016. február 29. Nézettség: 292

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2016. február 29. 19:51
132 éves Tiszakálmánfalva, Újvidék peremvárosi települése. A kulturális életet 122 éve alapozták meg a faluban, majd 15 évvel ezelőtt megalakult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a falu magyar kultúrájának bástyája. A falubeliek vasárnap este ünnepi műsorral emlékeztek az évfordulókra.

Tisza Kálmán emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a falu fennállásának 132. évfordulójára rendezett ünnepség. 1884-ben az akkori Magyarország miniszterelnöke kétszáz magyar család letelepítését irányozta elő a Sajkás vidéken. Az első telepesek az év február 28-án érkeztek. A leszármazottak zöme ma is a faluban él. Bátori Ferenc: „Nagyapáméké volt a hetedik putri, az a kis földbe ásott ház itt Tiszakálmánfalván.”
hétfő, 2016. február 29. 19:52
település az évek során tervszerűen épült, fejlődött. A gazdasági és kulturális élet egyaránt nyitott volt a kapcsolatokra. 2013-ban a magyarországi Bakssal kötöttek testvértelepülési szerződést. Lépné Soós Anita, a magyarországi Baks alpolgármestere: „Szándékunkban állt határon túli kapcsolatokat építeni és Tiszakálmánfalva esetében nyitott kapura találtunk, nagyon sok új barátra és családtagra.”
hétfő, 2016. február 29. 19:52
A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület minden év február 28-án ünnepi műsorral emlékezik az alapításra, a kulturális élet fejlődésére. Egyben az intézmény 15 éves fennállását is megjelölték. Milánovity Ottilia, elnök, Petőfi Sándor ME, Tiszakálmánfalva: „Nagy szeretettel vállalunk minden olyan feladatot, amivel magyarságunkat megőrizzük, fejlesszük és ápoljuk.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke példaértékűnek tartja az itteni magyarság összefogó és megtartó erejét. „Minden ilyen közösség fontos számunka, és bízunk abban, hogy olyan életerővel rendelkezik, amely nagyon sok olyan értelmiségit tud kinevelni, fölnevelni, akik nemcsak büszkék falujukra, hanem ide visszajőve ezt a közösséget éltetni és buzdítani tudják a jövőben is.”

Az ünnepséget hagyományosan zsíros kenyér és kocsonyapartival zárták a szervezők.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal