Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

A szerb kormány küldöttsége a magyarországi szerbek képviselőivel találkozott



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. március 20. Nézettség: 292

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. március 20. 20:03
A szerb kormány küldöttségét fogadták a magyarországi szerb nemzeti közösség képviselői Budapesten. A delegáció megtekintette a szerb kisebbség vallási és kulturális központját, valamint a tagok a közösség igényeiről és problémáiról tájékozódtak.
vasárnap, 2016. március 20. 20:03
A magyarországi szerbség vallási központja Szentendre. A Szerb Egyházi Múzeum itt működik. A szerb delegáció elsőként a múzeumba, valamint a helyi szerb templomba látogatott. A múzeum illetékesei elmondták, céljuk az intézmény bővítése, erre pedig a legmegfelelőbb helyszín a Szentendre központjában lévő épület, amely immár a Szerb Ortodox Egyház tulajdonában van. Az épület az első szerb nyelvű tanítóképző volt, 2011-ben kapta vissza a magyar kormánytól a Szerb Ortodox Egyház. Jelenleg is felújítás alatt van. A cél az, hogy a Szerb Egyházi Múzeum értékei itt is megtekinthetőek legyenek majd.
vasárnap, 2016. március 20. 20:04
A magyarországi szerb közösség a szerb kormány támogatását kérte az épület felújításához. Nenad Ivanišević, szociálpolitikai államtitkár, Szerbia: „Tárgyalnunk kell a magyarországi kollégákkal is, rendelkezésünkre állnak európai pályázási lehetőségek, amelyek segíthetnek ezen a helyzeten, illetve a saját költségvetésünkből is az elkövetkező években el kell különítenünk forrásokat a szerb közösségek segítésének érdekében, nem csupán Szentendrén, hanem általánosan az igényeik szerint.”
vasárnap, 2016. március 20. 20:04
A Szerb Ortodox Egyház kiemelkedő kapcsolatot ápol mind a szerb, mind pedig a magyar állammal. Galić Vojislav, püspöki helynök, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye: „A kapcsolatunk Szerbiával is jó, érezzük azt, hogy ők érdeklődnek az iránt, hogy mi hogyan élünk, és mik a problémáink, mit szeretnénk véghezvinni, mik azok a dolgok, amelyek számunkra fontosak, és ezek most, úgy látszik, számukra is fontossá válnak.”
vasárnap, 2016. március 20. 20:04
A szerb delegáció látogatását a Szerb Országos Önkormányzat Hivatalában folytatta, ahol az április 4-én, Szabadkán sorra kerülő kisebbségekkel foglalkozó államközi bizottság következő ülését készítették elő, amelyet 5 év után rendeznek meg újra. Aleksandar Vulin, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „A szerb állam öt éve nem tárgyalt a magyarországi szerbek jogairól, a szerb állam öt éve nem mutatta ki, hogy mennyire is fontos számára a magyarországi szerb közösség. Ameddig élnek szerbek Magyarországon, vagy bárhol, a határokon túl, addig a szerb kormány támogatását élvezik.”
vasárnap, 2016. március 20. 20:05
A budapesti Nikola Tesla szerb tannyelvű oktatási intézménybe csaknem 500 tanuló jár. A szerbiai küldöttség megismerkedett az iskola működésével. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. A magyar-szerb együttműködés fontosságát hangsúlyozta. „Mivel öt éve nem volt kisebbségi vegyes bizottsági ülés, ezért mindenekelőtt azt várom, hogy egyfajta mérlegkészítésre kerüljön sor, hogy mi történt az elmúlt öt évben, ezen túlmenően pedig, hogy a vegyes bizottság megfogalmazza az elkövetkező időkre vonatkozó feladatokat. Azt gondolom, hogy rendben vannak a dolgok, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek nyitott kérdések, de nincsenek olyan kérdések, amelyek feszültséget keltenének és ne tudnánk őket megoldani.”
vasárnap, 2016. március 20. 20:05
A két ország közötti jó együttműködés a kisebbségek helyzetét is nagyban javítja – mondta Alexov Lyubomír, a magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója. „A mai alkalommal elmondhattuk azokat a problémákat, feladatokat, amelyek a jövőre nézve lőttünk állnak. Régen nem volt ilyen alkalom, hogy a szerb kormány ilyen magas rangú tisztségviselőjével ennyi időt eltölthessünk és megismertethessük velük a problémákat, remélem, hogy ezen a kormányközi vegyes bizottságon képviselik majd mind az általunk felhozott kérdéseket, de gondolom a feladatuk közé tartozik, hogy a vajdasági magyar közösség érdekeit is érvényesítsék ezen a tárgyaláson.”

Az egyeztetést követően a képviselők a szerb oktatási intézmény jótékonysági rendezvényén vettek részt, amelyre az iskolába járó diákok zenés és verses fellépéssel készültek.
7 megjegyzés | 1 / 1 oldal