Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 05 14 Több százezren vettek részt a csíksomlyói búcsún



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. május 14. Nézettség: 396

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. május 14. 18:49
A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, hiszen pünkösdöt minden évben a húsvét utáni 50. napon ünnepeljük. Így ennek az ünnepnek az időpontja is évről évre változik, május 10. és június 13. közé eshet.
szombat, 2016. május 14. 18:50
Szélzúgás és lángnyelvek
A kereszténység számára a pünkösd a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását és a missziós munka kezdetét jelenti, a húsvét beteljesedéseként is értékelik. Az ünnep viszont már az Ószövetségben is szerepelt, zarándokünnepként, később aratási ünnepként. A három zsidó főünnep egyike volt, amikor az első kéve felajánlása utáni 50. napon a búzatermésért adtak hálát. Később pedig ez lett a Sínai-hegyen kihirdetett törvények emléknapja, ami az Egyiptomból kivonulás utáni 50. napra esett.

Az Újszövetségben új rétegekkel gazdagodott az ünnep, hiszen a Biblia szerint
szombat, 2016. május 14. 18:51
"ezen a napon áradt ki a Szentlélek a tanítványok között."

Nagy szélzúgás támadt és lángnyelvek jelentek meg, az összegyűlt tanítványokat pedig elöntötte a Szentlélek (az Atya és Fiú szeretetének végpontja), amitől különböző nyelveken kezdtek beszélni. Ezután Péter prédikálni kezdett, melynek hatására sokan megtértek. Belőlük alakult az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház.
szombat, 2016. május 14. 18:51
A katolikus magyarázat szerint az, hogy a Szentlélek azon a napon áradt ki, amelyen az Istentől kapott törvényt ünnepelték, azt jelzi, hogy

"a törvény már nem csak kőtáblára van írva,"

hanem az Őt befogadó emberek szívébe is.

Az egyházi gyakorlatban később a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmai jelképezték, a Szentlelket pedig a galamb.

A pünkösdhétfő egyébként hivatalosan nem egyházi ünnep, de sok helyen, így Magyarországon is munkaszüneti nap.
szombat, 2016. május 14. 18:52
Lesz-e idén jó bor? Népszokások és hiedelmek
A pünkösdhöz kapcsolódó európai és magyar népszokásokban a keresztény alapok mellett ősi pogány és római elemek is megjelennek. A Római Birodalomban májusban tartották a florália ünnepét, Flóra, a növények és virágok istennőjének tiszteletére. Így a virágok máig sok népszokásban fontos szerepet kapnak.
szombat, 2016. május 14. 18:52
Általánosságban a népi gondolkodásban a pünkösd a tavasz megünneplésével, a termékenységgel függ össze. Sok helyen például zöld ágat tűztek a házakra a rontások és boszorkányok ellen, a zöld ágat a földbe tűzve pedig a terményt óvták meg. Ha pünkösd napján a harmatban vagy a folyóban fürdünk, az különféle betegségektől véd meg. A pünkösd hajnalán szedett növények pedig gyógynövénynek számítanak.

Sok helyen a pünkösd a májusfaállítással is összefügg: vagy ekkor állítanak májusfát, vagy ekkor bontják le a május 1-jén felállított szerelmi ajándékot.
szombat, 2016. május 14. 18:53
A legismertebb hagyomány a pünkösdi királyválasztás, ami a középkor óta élt Európa nagy részében. Ilyenkor a legények különböző ügyességi próbákon, például lóversenyben, bikahajszában, kaszálásban mérték össze az ügyességüket. A győztes egy évig (vagy egy hétig) ingyen ihatott a kocsmában, a többiek pedig engedelmeskedtek neki – a királyságnak viszont egyszer csak vége lett,

"erre utal a „pünkösdi királyság” kifejezés is."
szombat, 2016. május 14. 18:54
A szokás megjelenik Jókai Mór Egy magyar nábob című regényében (vagy az abból készült filmben) is.

A szokással párba állítható a pünkösdi királynéjárás, amelyben négy nagyobb lány hordozott körbe a faluban egy kisebbet, aki a legszebb volt közülük. Őt királynőnek öltöztették, és rózsaszirmot hullajtva betértek az udvarokba. Énekeltek és termékenységvarázsló mondókákat mondtak, a végén pedig ajándékot kaptak.

Sok pünkösdi népdalban szerepel a pünkösdi rózsa és Szent Erzsébet is – ez összefügghet Szent Erzsébet tiszteletével, akinek legendájában a legismertebb történet a rózsacsoda.

Több hiedelem is kapcsolódik pünkösd napjához. Aki pünkösd hajnalban születik, az szerencsés lesz. Ezen a napon a teheneket nyírfaággal veregették, hogy jól tejeljenek. A hagyományok szerint a pünkösdi eső ritkán hoz jót. De ha ezen a napon szép az idő, akkor jó lesz a bortermés.
szombat, 2016. május 14. 18:55
Csíksomlyó
A pünkösd megünneplése a magyar hívők számára a csíksomlyói búcsúval fonódik össze, melynek eredete még a középkorra nyúlik vissza, a rendszerváltás óta pedig százezreket mozgat meg az esemény. IV. Jenő pápa 1444-ben templomépítést kért a hívektől, cserében pedig búcsút engedélyezett Csíksomlyón. A helyszín 1567-ben lett igazán fontos, amikor a katolikus székelyek itt győzték le János Zsigmond unitárius hadait. Úgy gondolták, a csíksomlyói szűzanya segítette őket abban, hogy megtarthassák a hitüket, így minden évben hálát adtak neki.
szombat, 2016. május 14. 18:55
Csíksomlyón minden évben pünkösd szombatján tartanak ünnepi szentmisét és búcsút. A rendszerváltás után a százezer főre duzzadt zarándokcsoport már kinőtte a kegytemplomot, ezért 1993-ban Makovecz Imre tervei szerint a közeli Somlyó-helyek közé építettek oltárt. Itt gyűlnek össze a hívek.

2008-tól Budapestről minden évben különvonat indul Székely Gyors néven a csíksomlyói búcsúba.

"A 2015-ös búcsún körülbelül 250 000 zarándok vett részt"

Idén az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki irodaigazgató-helyettese, Monostori László az M1 szombat reggeli műsorában azt mondta, hogy Pünkösdkor nemcsak az egyház születését és a szentlélek kiáramlását, hanem az önzetlenséget és a nyitottságot is ünnepeljük.
15 megjegyzés | 1 / 2 oldal « 1 2 »