Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 06 18 Aratóünnepség Szenttamáson



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. június 19. Nézettség: 256

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. június 19. 01:07
Hagyományos aratóünnepséget rendeztek Szenttamáson. A régmúlt idők szokásait, a munkára való felkészülést, a kézi kaszálást és a kévék összerakását mutatták be a csapatok. Az ünnepség közös ebéddel és mulatsággal zárult.
vasárnap, 2016. június 19. 01:07
Kaszasuhogástól volt hangos a szenttamási Füstös-tanya, ahol 14 vajdasági csapat dolgozott az árpatáblák között. A régmúlt idők munkamenete sok vendég számára volt ismerős.
vasárnap, 2016. június 19. 01:08
Hagyományos reggelivel kezdődött a rendezvény. Főtt krumpli, főtt tojás és házi szalonna volt az elemózsia, hiszen a nagy munkához erő kell. Francia Mihály, kaszás, Temerin: „Izzadunk, meg össze van gabalyodva az árpa, ez kombájnnak való, nem kézzel aratni. Búza való nekünk, nem ilyen, össze van akadva, nem megy a kasza benne.”
vasárnap, 2016. június 19. 01:08
Az aratóünnepségen a feledésbe merülő munkafolyamatot mutatták meg a fiataloknak. A csapatok tagjai főleg idősebbek voltak, ők még emlékeznek a valamikori gabonakaszálásra és cséplésre. Vajda Rozália, marokszedő, Szenttamás: „Kislány voltam már, akkor egyik sorban teregettem, a másikban meg szedtem a markot, anyám meg bekötötte. 13 éves koromban anyám özvegyasszony volt, és hárman voltunk édestestvérek, kellett menni mindig, mindenfelé dolgoztam.”
vasárnap, 2016. június 19. 01:08
A rendezvényen a fiatal legényekből álló Ficsóresz csapat is bemutatkozott. A hagyományok iránt érzett tiszteletből álltak össze. Szögi Rudolf, bandatag, Ficsóresz csapat, Szenttamás: „Ez egy ősi hagyomány, amit mi is szívesen újratanulunk, mert ebbe nem születtünk bele, ezt újra kell tanulni, és ez mellett egy nagyon jó szórakozás, nagyon jó buli.”
vasárnap, 2016. június 19. 01:09
A hagyományos aratóversenyt huszadik alkalommal rendezte meg a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápolók Klubja. Forgács Ibolya, főszervező: „Az a célunk, hogy főleg a gyerekek meglássák, hogy ez is milyen nehéz munka volt, nemcsak a tanulás nehéz, hanem ez is, és ők is kitartottak, tehát legyenek ők is kitartóak és akkor lesz eredmény.”
vasárnap, 2016. június 19. 01:09
Az aratóünnepségen a helyi plébános megáldotta a munkát és az új kenyeret, majd a közös ebédhez mondott imát. A rendezvény mulatsággal zárult.
7 megjegyzés | 1 / 1 oldal