Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 07 06 Több költőhely, hogy megmaradjanak a gyöngybaglyok



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2016. július 6. Nézettség: 299

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2016. július 6. 23:32
Gyöngybagoly-megfigyelést és gyűrűzést tart a napokban a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület. Ez a madárfaj a csökkenő számúak kategóriájába tartozik. Állománycsökkenésének oka a költőhelyek fogyása, a táplálkozóterületek beszűkülése, a rágcsálók mérgezése, a járműforgalom növekedése vagy éppen a kemény és hideg tél.
szerda, 2016. július 6. 23:33
Az Arcus a faj védelmét a költőhelyek bővítésével próbálja elősegíteni.

A bagolyles első helyszínén idén nem költött a gyöngybagoly. Kevés a mezei rágcsáló, ami táplálékul szolgál számára, ezért csökkent az utódok száma is.
szerda, 2016. július 6. 23:33
Dzsurnik Csaba, Topolya: „Három köpetet is találtunk, ebből sok minden kiderülhetett, hogy mit is evett a gyöngybagoly, meg persze, hogy merre vadászik.”
szerda, 2016. július 6. 23:34
A gyöngybaglyok hűségesek költőhelyükhöz, ám párjaikhoz kevésbé. A második helyszínen, egy használaton kívüli raktárban már öt éve visszajár egy bagolypár. Most három fiókára lelt a csapat. Doszkocs Daniella, Törökfalu: „Kiskorom óta nagyon érdekelnek az állatok és a madarak is, úgy az egész állatvilág és nagyon érdekes tulajdonképpen, hogy láthatok ilyet élőben is, és hogy a kezemben is tarthattam őket.”
szerda, 2016. július 6. 23:34
A bagolyfiókákat meggyűrűzték és lemérték, ez fontos nyomon követésük szempontjából. Az Arcus Környezetvédő Egyesület Gyöngybagolyvédő programjának köszönve 19 költőládát helyeztek el a környéken. A költőládák védelmet nyújtanak a nyestek ellen, amelyek elpusztítanák a fiókákat.
szerda, 2016. július 6. 23:34
Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Ezek a költőládák azért jók, mert ahogy említettem, biztonságosak, illetve tudományos célból, a gyűrűzést is megkönnyítik, hiszen tudjuk, hogy hol vannak a fiókák. Egy padláson ők széthúzódnak a legapróbb lyukakba is, ahova csak beférnek, behúzódnak és nehéz hozzájuk férni.”
szerda, 2016. július 6. 23:35
Az Arcus madármegfigyelő programjai egyre népszerűbbek, most tízen vettek részt rajta. Harkai Ákos, elnök Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Egyesületünk 2008 óta működteti a gyöngybagoly védelmi programot. Általában mindegyik terepi munkánk nyitott szokott lenni, természetesen nagy csoportokat mégsem tudunk elvinni, hogy annyira ne zavarjuk a gyöngybaglyokat a költőládák környékén.”
szerda, 2016. július 6. 23:35
A gyöngybagoly ritka madárfajnak számít Vajdaságban, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer dinár.
8 megjegyzés | 1 / 1 oldal