Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 10 17 Magasabb státuszt élvezzen az anyanyelvápolás!



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2016. október 17. Nézettség: 192

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2016. október 17. 20:08
Az anyanyelvápolás a nemzeti kultúra elemeivel választott tantárgyként tanulható az általános és középiskolákban. Egyelőre nem jár érte osztályzat, és sok esetben a diákoknak több fakultatív tantárgy közül kell választaniuk. A tartományi oktatási titkárság és a nemzeti tanácsok közösen keresik a megoldást arra, hogy a jövőben az anyanyelv ápolás mindenki számára tanulható legyen.
hétfő, 2016. október 17. 20:08
Az anyanyelven való tanulás óvodától egyetemig nem oldható meg minden esetben, holott minden gyermeknek joga van anyanyelvén tanulni. Elsősorban a szórványtelepüléseken adódnak gondok az anyanyelv ápolás megszervezésében. A tartományi oktatási titkárság ezért egy beszélgetés keretében próbál megoldást keresni az anyanyelv ápolás mint tantárgy státuszának javítására.
hétfő, 2016. október 17. 20:08
Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár. „Ez nem jelenti azt, hogy elállunk attól, hogy szinte mindenhol a saját nyelven, a saját anyanyelven történjen a tanulás, hiszen ha ez így történik, akkor erre a pótoktatásra nincs szükség. Egy olyan kérdést is rendezni kell, egy közös álláspontot a nemzeti tanácsok részéről, a titkárság és a minisztérium részéről megfogalmazni, hogy a jogszabályoknak, a törvénynek, de a törvény alatti aktusoknak szükséges-e, hogy változzanak, és hogyan kell, hogy változzanak.”
hétfő, 2016. október 17. 20:09
A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja elmondta, főleg szervezési gondok merültek fel a választott tantárgyakkal és tanításukkal kapcsolatban. „Egyrészt ott, ahol nagyon sok jelentkező van, nincs olyan, aki tanítsa ezt a tantárgyat, másrészt minket kérnek fel, hogy ajánljunk embereket. Kicsit komolyabb hozzáállást várunk el az iskolaigazgatók és a minisztérium részéről is, de én úgy gondolom, hogy maga a tény, hogy ezzel a problémával elkezdtek foglalkozni, remélhetőleg ebben az iskolaévben megoldódik és jövő ősztől más státuszba fog lépni ez a tantárgy.”
hétfő, 2016. október 17. 20:09
Vicsek Annamária oktatással megbízott államtitkár szerint az anyanyelvápolás problémája csak egyike a kisebbségi oktatásnak. Szerinte a gyerekeket nem kellene válaszút elé állítani, amikor több fakultatív tantárgyról van szó. „Ők jogosultak, hogy ezt a tantárgyat megtanulják, illetve válasszák, viszont nem kapnak érte osztályzatot, tehát ez a fakultatív tantárgyak között szerepel, és itt most azt is meg kell nézni, hogy olyankor, amikor több tantárgy közül választhatnak a gyerekek, mennyire sérül a kisebbségi joguk, ha például az informatika és az anyanyelv közül kell választaniuk, hiszen nem kellene ilyen választás elé állítani a gyerekeket.”
hétfő, 2016. október 17. 20:09
A nemzeti tanácsok képviselői közösen szeretnének egy olyan határozatot hozni, amellyel a minisztériumtól azt kérik, hogy az anyanyelvápolás választott tantárgyként magasabb státuszt élvezzen az oktatásban.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal