Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 01 Megemlékezés Horgoson és Martonoson



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2016. november 2. Nézettség: 236

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2016. november 2. 19:57
Mindenszentek napján a horgosi és a martonosi katolikus temetőben is megemlékeztek a 72 évvel ezelőtt ártatlanul kivégzett magyar áldozatokról.
szerda, 2016. november 2. 19:57
A horgosi megemlékezés előtt Gutási Ákos katolikus plébános szentmisét mutatott be, majd megáldotta az áldozatok emlékhelyét. Alkalmi művelődési műsorral felléptek a Kárász Karolina Általános Iskola diákjai is. Megemlékező beszédet Vass Zoltán helybeli történész mondott, amelyben egy híres horgosi ember nekrológjából idézett. „Az ember először fizikai értelemben hal meg. Másodszor akkor, amikor szerettei szívéből is kiveszik az emléke, harmadszor pedig, amikor besüppedt sírhantját gaz lepi el.”
szerda, 2016. november 2. 19:57
Vass Zoltán,t örténész, Horgos: „A mi mártírjainknak a sírját kezdetek óta gaz fedi be, de a ’90-es évek óta egyre inkább megjelenik ott a virág, a 2000-es évektől pedig Vajdaság számos településén méltó emlékhelyen emlékeznek meg a helyiek elhunyt szeretteikről. Ez azt jelenti, hogy a harmadik halál nem következett be.”
szerda, 2016. november 2. 19:57
A megemlékezés végén a megjelentek a mintegy hetven horgosi és tizenöt környékbeli áldozat nevét tartalmazó emlékhelyre helyezték a kegyelet virágait.
szerda, 2016. november 2. 19:57
Martonoson Savelin Zoltán plébános egyházi megemlékezését követően Forró Lajos történész szólt az egybegyűltekhez, akinek nagyapja is az áldozatok között van, és aki már több mint egy évtizede küzd a ’44-es áldozatok bűnösségének eltörléséért és a hozzátartozóknak járó állami kárpótlásért. Forró Lajos, történész, Szeged: „Tizedik éve küzdünk szakadatlanul azért, hogy ide hozzuk az embereket, áldozatainkat a jeltelen tömegsírból, és itt helyezzük el őket. Sajnos, ez a küzdelem még tart.”
szerda, 2016. november 2. 19:58
Az alkalmi kultúrműsor és az emlékező szavak után a hozzátartozók és a jelen lévő közéleti személyiségek megkoszorúzták a ’44-es martonosi áldozatok jelképes sírhelyét. Szentmisére a megemlékezés után a temető kápolnájában került sor.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal