Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 18 Vajdaságban Balog Zoltán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. november 18. Nézettség: 334

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. november 18. 18:23
Az újvidéki Apáczai Kollégium amellett, hogy otthont ad, őrzi és ápolja a magyar nyelvet és a kultúrát – mondta ma Balog Zoltán Magyarország emberi erőforrások minisztere a diákotthon új épületszárnyának ünnepélyes megnyitóján. A kollégium épületének bővítését az anyaország is támogatta.
péntek, 2016. november 18. 18:23
A szenttamási Kraszulyák Orsolya 4 éve az újvidéki Apáczai Diákotthon lakója. A fiatal egyetemista elégedett a körülményekkel, a diákotthonban szervezett programokat és a közös szabadidős tevékenységeket pedig nagyon hasznosnak találja. „Mi most a padlásrészen hárman vagyunk, viszont a szobában csak ketten. Nagyon jó, tényleg egy családias hangulata van az egésznek. A fiúkkal is szoktunk társalogni, mivel kaptunk egy ping-pong asztalt és minden nap megy a meccs. Nagyon jó itt kint.”
péntek, 2016. november 18. 18:23
A diákotthon bővítését tavaly szeptemberben kezdték meg. Az anyaországi támogatásoknak köszönve ezek a munkálatok 2016 májusára be is fejeződtek, így a mostani iskolaév kezdetén a diákok már be is költözhettek az új épületszárnyba. Nagy Margit, igazgató, Apáczai Diákotthon: „Nagyon sokat jelent, nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is, hiszen ez a magyar egységet bizonyítja. Ezek a gyerekek magyar kollégiumban lakhatnak. Mivel az egyetemen csak szerbül tanulhatnak, elveszítik tulajdonképpen a magyar kultúrával való kapcsolatukat. Mi előadásokat tartunk itt azért, hogy ez a kapcsolat megmaradjon.”
péntek, 2016. november 18. 18:23
Balog Zoltán, a magyar emberi erőforrások minisztere az épületszárny ünnepélyes megnyitóján aláhúzta: erős magyar érdekképviseletre van szükség a Vajdaságban, Budapest pedig az összefogás pártján, valamint azok mellett áll, akik a legszélesebb körű összefogást tudják megteremteni. Jelen esetben ez a Vajdasági Magyar Szövetség – részletezte a tárcavezető. Örömét fejezte ki, hogy bővült az újvidéki magyar felsőoktatási kollégiumok helyének száma, hiszen a városban több száz magyar ajkú diák végzi tanulmányait valamilyen felsőoktatási intézményben.
péntek, 2016. november 18. 18:24
„Ők itt, ebben a kollégiumban nemcsak szállást, alvóhelyet, étkezőhelyet találnak, hanem egy olyan közösséget, ahol a magyar kultúra, történelem és identitás az, ami a részük lehet és amiben megerősödhetnek. Ezt mi Magyarországról szívesen támogatjuk és gratulálunk azoknak, akik akár szembe fúj a szél, akár szélcsend vagy hátszél van építik és erősítik a magyar közösséget.”
péntek, 2016. november 18. 18:24
Az újvidéki Apáczai Kollégiumban jelenleg 56 diák lakik. Az 1999-ben megalakult diákotthon fenntartását a magyar kormány a kezdetek óta rendszeresen támogatja.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal