Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018-03-25 - Virágvasárnap a konfirmáció ünnepe is



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2018. március 25. Nézettség: 200

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2018. március 25. 21:29
A református közösségekben ma van a konfirmáció, a személyes vallástétel Krisztus egyháza mellett.
Virágvasárnapi istentiszteletre érkeznek a Kárpát-medence legdélebbi református közösségének hívei. Hertelendyfalván ez az első tavaszi istentisztelet, melyet az imaház helyett az 1902-ben felépített templomukban tartják. Őseik Bukovinából telepedtek ide. Kerekes Klára, Hertelendyfalva: „A református közösségben Hertelendyfalván a virágvasárnap jellege az, hogy a konfirmandus gyerekek bemutassák a presbitérium és a közösség előtt, hogy mennyit tanultak és mennyit tudnak a református életről és elmodnják a Heidelbergi Kátét szövegét.”
vasárnap, 2018. március 25. 21:29
A református közösségek többségében a konfirmáció virágvasárnap történik, Hertelendyfalván viszont egy hét múlva, húsvét napján. Ennek megvan az oka. Halász Béla, püspök, Szerbiai Református Keresztyén Egyház: „A gyülekezet ősei nagyon szegény emberek voltak, és már 12 éves korban a gyerekek elmentek hazulról, szolgálni. Dolgoztak valahol.”
A dél-bánáti faluban csökken a konfirmálók száma, de azért minden évben vannak fiatalok, akik vallástételt tesznek. Kiss Andrea, konfirmandus, Hertelendyfalva: „Konfirmandus vagyok és öt órától nyolcan fogunk ma levizsgázni. Mindannyian fel vagyunk készülve és izgulunk. Várjuk.”Kovács Viktor, konfirmandus, Hertelendyfalva: „Voltak nehéz szavak, amelyek nem volt egyszerű megtanulni, de a végén sikerült.”
vasárnap, 2018. március 25. 21:29
A református ember megőrizte a böjti hagyományokat, de számára nem a külsőségek a hangsúlyosak, hanem a belső, lelki felkészülés az ünnepekre. Szilágyi Zoltán, református lelkész: „A külsőségek mögött a sokszor elveszik a lényeg, és ez virágvasárnap üzenetére is jellemző. Főleg a 21. század emberének kell arra figyelnie, hogy a külsőségek mögött legyen meg az a lényeg is, hogy a Hozsánna, amit meg kell adni a mi Urunk, Jézus Krisztusunknak, az ne személynek szóljon, ne egy hatalomnak, vagy a saját elképzelésnek, hanem mindenek felett Istennek.”

A múlt század kilencvenes éveiben mintegy 400 hívő hagyta el a vidéket. De továbbra is él az összetartó és istentisztelő herteledyfalvi református közösség. A vasárnapi istentiszteletek végén pedig felváltva éneklik a székely, illetve a magyar himnuszt.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal