Hozzávalók:
- 1 db kicsontozott (nem füstölt) hátsó csülök,
- 150 g gomba,
- 100 g főtt füstölt sonka,
- 50 g vöröshagyma,
- 10 g fokhagyma,
- 2 dl tejföl,
- 1 dl must,
- 0,5 dl étolaj,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- só,
- őrölt bors
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott nyers csülökhús belső felületét megsózzuk, felcsavarjuk, kötöző spárgával - sonkakötözéssel - összekötjük. A vöröshagymát és a sonkát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A csülköt hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, kissé megsózzuk. Amíg a csülök fő a finomra vágott hagymát lepirítjuk az olajon, hozzáadjuk a gombát, majd tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk petrezselyemzölddel, és puhára pároljuk. Elkeverjük benne a sonkát és a fokhagymát, felengedjük a musttal és hozzákeverjük a tejfölt. Kiforraljuk. A megfőtt csülköt kihűtjük, a kötözőanyagot eltávolítjuk és felszeleteljük. Tűzálló tálra rakjuk, bevonjuk a tejfölös-gombás raguval, majd előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor hagymás tört burgonyát vagy párolt rizst adjunk mellé, külön edényben.