Kabay János


Kabay János

 

KABAY JÁNOS

(1896-1936)

 

1896. december 27-én született Büdszentmihályon. 1915-ben a műegyetem Vegyészmérnöki Karára iratkozott be, de tanulmányai elvégzésében megakadályozta a világháború. Katonának vonult be, majd a háború után bátyja hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott.

1920-ban gyógyszerészetre iratkozott be és 1923-ban gyógyszerész oklevelet nyert, majd a Gyógynövénykísérleti Állomáson vállalt állást. Ezután feleségével, a vegyész Kelp Ilonával kidolgozta a morfinnyerés ipari módszerét: a zöld máknövényt virágzás után learatták, majd a felaprított mákfejekből préselés után vonták ki a hatóanyagot. E módszert 1925-ben szabadalmaztatta.

1927-ben alapította igen csekély tőkével az Alkaloida Vegyészeti Gyárat Büdszentmihályon. Gyára sokáig súlyos anyagi nehézségekkel küzdött, gyakran az összeomlás előtt állt. Az anyagiak előteremtése állandó problémákat, gondokat okozott, ám ezek ellenére Kabay szívósan folytatta kutatásait. Jobb módszert keresett. A zöld mákból való előállításnak sok hátránya volt. Végre azonban sikerült olyan módszert kidolgozni amivel a száraz, csépelt mákból is előlehetett állítani morfint. Ekkor már az állam is felismerte Kabay felfedezéseinek nemzetgazdasági jelentőségét és némi támogatást nyújtott a morfium előállítási kísérleteihez. Ez a gazdaságos, ún. száraz eljárás forradalmasította a morfingyártást, s ezáltal a gyógyszergyár nem csupán a hazai szükségleteket tudta ellátni, hanem exportra is jutott a kábító fájdalomcsillapítóból. A Kabay-házaspár tíz országban szabadalmaztatta módszerét.

A gyár felvirágzását nem érhette meg. 1936. január 29-én hunyt el.

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. szeptember 25.
Nézettség: 1,717 Kategória: Tudósok, feltalálók » Vegyészek
Előző cikk: Ilosvay Lajos Következő cikk: Kosutány Tamás


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: