INTERNETES CSALÓK, SZÉLHÁMOSOK LEPTÉK EL A LEVELEZŐ RENDSZEREKET.


INTERNETES CSALÓK, SZÉLHÁMOSOK  LEPTÉK EL A LEVELEZŐ RENDSZEREKET.

 

 

 

 

 

 INTERNETES CSALÓK, SZÉLHÁMOSOK

LEPTÉK EL A LEVELEZŐ RENDSZEREKET.

 

  Az utóbbi években egyre – másra hallani, hogy internetes csalók tömkelege próbál valamilyen módon átverni olyan embereket, akik nem annyira vannak tisztában dolgokkal. Egyébként a szélhámosságnak már több emberöltőnyi irodalma van a történelem során, ha csak egyet is megemlítsek. Annak idején még az Eiffel tornyot is eladta valaki jó pénzért. Manapság évek óta Magyarországon is olvasni, hallani bankos átverésekről, idős emberektől nagy összegű pénz elvételéről, bajbajutott rokonokra hivatkozva.

   Az emberek sajnos talán a kevés információ miatt könnyebben bedőlenek olyan dolgoknak, amiket váratlanul hoznak fel számukra személyesen, a lakásokba beengedve jól disztingvált emberek, vagy behízelgő hangú telefonbetyárok. Írásomban azonban most inkább a személyes tapasztalatomat szeretném megosztani a témával kapcsolatban, mert azok is ugyancsak elszaporodtak az utóbbi időben.

 Megmondom őszintén, nálam is sokan próbálkoztak már az évek során különféle átverésekkel. 11. éve élek az Alföld Gyöngyszemében Gyulán és különböző csomagküldő szolgálatokat igénybe véve sokszor rendeltem már könyveket, technikai eszközöket, elektromos szerkentyűket, piperecikkeket és még hosszan sorolhatnám. Természetesen minden alkalommal utánvétes fizetéssel, ami rendben le is zajlott minden alkalommal. Igaz, pár éve egyszer balga módon én is ráfizettem. Mivel a kertünkben sok gyümölcsfa van, amelynek a metszését rendszeresen meg kell oldani, rendeltem egy akkumulátoros kis fűrészt, aminek életemben először tényleg bedőlve, éltem a jelzett előre fizetéssel úgy, hogy kb. 9000 Ft összeg ment veszendőbe az emlékeim szerint. A gépezet azóta sem érkezett meg és ez örökre tanulság maradt a számomra, hogy előre semminek nem szabad az árát utalni.

   Utóbbi hetekben azonban egyre – másra kapom az Emaileket általam nem ismert helyekről, hogy a megrendelt csomag szállításra készen áll, ha utalom az összeget, mert addig nem tudják elküldeni. Természetesen jó nagyokat derülök ezen és törlöm is a levelező rendszeremből, de makacsul, van, hogy egy héten keresztül is újra próbálkoznak, hátha beveszem a csalit, de hiába, engem nem vernek át többé. Nekem egyedül a mobilomra van előfizetésem, amiről hónap elején rendszeresen kapom levélben az előző havi elszámolást és csekken, vagy utalással teljesítem annak kifizetését és még soha nem volt ezzel kapcsolatos problémám.

Ezt is csak azért említem, mert olyan távközlési szolgáltatótól is kaptam szintén majdnem egy héten keresztül még naponta többször is felszólító Emaileket, akivel soha az életben nem volt kapcsolatom, nemhogy fizetési elmaradásom lett volna.

   Egy valamit nem értek, hogy ezek a gazemberek, mikor nem reagáltam egy felszólításra sem, miért próbálkoznak ismételten azzal, hátha mégis beveszem a csalit? Azért annyira már rutinos vagyok, hogy tudjam, kivel vagyok kapcsolatban, semmirekellő meg hiába is próbálkozik nálam, célba nem ér amíg én élek.

Nem tudom mi jöhet még, gondoltam, mikor legutóbb már több alkalommal egy újabb felszólítás érkezett, hogy elmaradásom van gázszámlából adódóan és záros határidőn belül utaljam a jelzett összeget a számlájukra.

Ezen már kínomban olyan nagyot röhögtem, bocsánat, nevettem oly nagyon, hogy csak úgy harsogott a szoba és a Párom, Terike kérdezte, hogy már megint mi történt?

Tudniillik, ennél ugyanaz a helyzet, hogy semmilyen gázszolgáltatóval sem állok szerződéses viszonyban Gyulán és nem álltam Zirci létem alatt sem.

    Most pár napja csend van ezen a téren, de kíváncsi vagyok arra, hogy mit hoz a jövő hét, hiszen ezek a csalók kimeríthetetlenek az ötletekben és az esetenkénti összeg nagysága sok esetben összeadódva bizony elég szép summát hozhat a számukra, amíg le nem buknak. Szerencsére azért hallani arról, hogy sokat elkapnak közülük egy idő után.

Mi ebből a tanulság Kedves Barátaim és Ismerőseim?

Csupán annyi, hogy ha Ti is kapok hasonló felszólításokat, jól gondoljátok át, hogy mennyi az igazságtartalma annak, felelőtlenül ne vegyétek készpénznek az abban található tényállást.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2023. 07. 02. Vasárnap Délelőtt 10:25

 

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2023. július 2. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 87


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: