Ánizs


Ánizs

Szeptember gyűjthető egyik kedvelt gyógynövényünk az Ánizs más néven Bécsi kömény. Hatóanyaga: illóolaj, zsíros olaj, sók, anethol. Felhasználjuk édeskésen aromás olaját, gyümölcsét. Alkalmazott és ártalmatlan köptető, görcscsillapító, emésztést elősegítő, és felmelegítő hatásánál fogva felhasználjuk a gyomor és mell elnyálkásodása folytán fellépő kényelmetlenségek megszüntetésére. Székrekedésnél és bélgörccsel járó emésztési rendellenességek esetében, mely elsősorban a gyerekeknél fordul elő. Ugyancsak sikeresen segít a fogzási hascsikarásnál.

 

Tea elkészítése: 5-10 g ánizst 2,5 dl vízzel forrázzuk. Olaját asztmásoknak adják nyálkaoldó hatása miatt.

Népi szer csuklás ellen, amikor a magot nyersen rágjuk. Alkoholos kivonata is alkalmazható a fenti betegségekre. A legtöbb mell- és hashajtó teának, továbbá gyermeknyugtató keveréknek alkotórésze. Tejjel készített főzetét köhögésnél használják. Kedvelt ízesítő fog-, és szájvizeknek, olaja féreghajtó. Mandulagyulladáskor zsályával és borsmentával kevert teafőzet jó eredménnyel jár. Szoptatós anyák, ha isszák, tejükkel a csecsemõt nyugtatja.

 

Ánizs tejjel: 1 kávéskanál ánizst egy pár percig tejben főzzük és gyermekeknek egy kávéskanálnyit, felnőtteknek egy evőkanálnyit adunk naponta többször.

 

Szélhajtó felnõtteknek: 20-20 g ánizs és cukor, 10-10 g konyhakömény, édeskömény, koriander és szódabikarbónát összeőrlünk. Naponta többször egy késhegynyit. Gyermek szélhajtó: 30 g ánizs, 20 g édeskömény, 10 g égetett magnézia és 140 g cukor. E keverékből egy csapott kávéskanálnyit főzünk be egy csészényi tejbe vagy vízbe.

Gyomorerõsítõ: ánizs (frissen megtört), tárnics, hasznos kömény, cickafark 10-10 g, édeskömény, zsurló, üröm 20-20 g ebből a keverékbõl evőkanálnyit veszünk 200 g vízre, és lefedve megfőzzük. Napközben 1-2 csészényit kortyonként vagy az étkezések előtt 2-3 evõkanállal elfogyasztunk.

A légzõszervek elnyálkásodásakor, ánizsból és ökörfarkkóróból veszünk 10-10 got, 1 evőkanálnyit leforrázunk 1,5 dl vízzel, a szüredéket mazsolával, mézzel vagy cukorral bőven ízesítjük.

 

További szeptemberben gyûjthetõ gyógynövények:

- Ánizstermés (köptető, görcsoldó)

- Csipkebogyó, -mag (vese-, hólyaghomok és –kő)

- Feketebodza-bogyó (gyomor, vese, tüdőtisztító)

- Fekete nadálytőgyökér (szív, izület)

- Földi bodzabogyó (köszvény)

- Gyujtoványfű (aranyér)

- Komló (vízhajtó)

- Lándzsás útifűlevél (vértisztító, nyákoldó)

- Ökörfarkkóró-virág (torok, légúti, máj, lép betegségeire)


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. április 4.
Nézettség: 866 Kategória: blog
Előző cikk: Fehér ürömfű


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: