Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 10 A Budapest Klezmer Band koncertje a szabadkai Zsinagógában



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. március 12. Nézettség: 243

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. március 12. 00:26
A világhírű Budapest Klezmer Band szórakoztatta a közönséget szerda este a szabadkai zsinagóga épületében. Az együttes zsidó népzenén alapuló muzsikát játszik, amit a diplomaták, politikusok és a zsidó hitközség tagjai is vastapssal fogadtak.
Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke: „Ez egy hihetetlenül fergeteges zene, ami magával ragadja a hallgatót. Nagyon élő. Adott pillanatban úgy tűnik, hogy teljesen ismert ritmusokkal van teli, utána az embernek az az érzése, hogy egy távoli világnak a részét hozza ide. Egy kiváló élmény volt.”
szombat, 2016. március 12. 00:26
A Budapest Klezmer Band 26 éve alakult, azóta számos alkalommal fellépnek musicalekben, valamint európai és amerikai turnékon is részt vesznek. Fülbemászó dallamaik olyan területekről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.
Jávori Ferenc, vezető, Budapest Klezmer Band: „Gyakorlatilag egy nagyon erős műsorral készültünk, hiszen a Klezmer zene az a zsidó kulturális életnek az egyik legnagyobb kincse és próbáljuk ezt a kincset a legmagasabb szinten képviselni. Egy olyan helyen vagyunk, ami gyakorlatilag az istennek a temploma. Mindig különleges érzés egy muzsikusnak ilyen templomban, egy ilyen zsinagógában muzsikálni.”
szombat, 2016. március 12. 00:26
Magyarország volt a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség soros elnöke – ennek záróakkordja volt a koncert. Az egész éves programsorozatnak az volt a célja, hogy a helyiek megismerkedjenek a zsidó kultúrával, melynek Vajdaságban is hagyománya van.
Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Ezt a négy programot megpróbáltuk úgy összeállítani, hogy egy kicsit átkötést mutassunk a zsidóság múltja, jelene és egy kicsit a jövőbe mutatóan. A négy programból kettő inkább tudományos és konferencia jellegű, amelyek magával a holokauszttal, az eseményekkel, annak tanításával foglalkoztak. Ugyanakkor szerettünk volna egy kicsit, ahogy említettem a jövőbe is nézni. Erre talán az egyik legjobb eszköz egy kicsit vidámabb zene.”
szombat, 2016. március 12. 00:27
A szerda esti koncertet a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség közösen szervezte meg. Az eseményen elhangzott, a helyi zsinagóga felújítása hamarosan folytatódik az anyaország támogatásából. Ezzel is a helyi zsidó kultúrát szeretnék megerősíteni.
Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „A Magyar Főkonzulátus itt Szabadkán öt közös megmozdulást, értekezletet és koncertet adott nekünk. Azt hiszem, hogy a mappára felkerült Szabadka és nagyon elégedettek vagyunk ezzel kapcsolatban.”
A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség következő soros elnöke Románia lesz.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal