Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 10 28 Hogy élnek a magyarok Erdődön, Vukováron?



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. október 28. Nézettség: 263

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. október 28. 20:54
14 ezren vallották magukat magyarnak Horvátországban a legutóbbi népszámláláson. Közben a kivándorlás óriási méreteket öltött a szomszédos országban is. A magyarok közül is sokan költöztek Németországba, Ausztriába, vagy az anyaországba. A legtöbb magyar Eszék-Baranya megyében él.
péntek, 2016. október 28. 20:54
Kihaltak a horvát-szerb határ mentén található Erdőd utcái. A késő délutáni órákban csupán néhány gyerek focizott az iskola udvarán. Idős asszonyok siettek a templomba. Az Erdődi-járásban mintegy 400 magyar él. Magyar oktatási intézmény híján a gyerekek csupán a jelenleg is felújítás alatt álló Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületben tanulhatnak a magyar történelemről, és itt ismerhetik meg a hagyományokat.
péntek, 2016. október 28. 20:54
. Hugyik Irén: “Van két tánccsoportunk, az ifjúsági és a gyermek tánccsoport. 2000-ben, amikor kezdtük, csak egy tánccsoportunk volt. Ma már azoknak a gyerekeik is táncolnak a gyerekcsoportban, akik akkor táncoltak. Van tambura zenekarunk, a tánccsoportot kísérik.”
A helyiek szőlészetből és földművelésből élnek, és bíznak az idegenforgalom fellendülésében is. Erdőd látványossága a dombtetőn álló, 15. századbeli téglából épült vár.
péntek, 2016. október 28. 20:55
Ez már Vukovár. A településen még látszanak a 90-es években zajlott háború nyomai. Akkor sokan elmenekültek, mára mindössze 347 magyar maradt a harmincezres településen. A nyáron átadott Vukovári Magyar Házban változatos programok szervezésével próbálják összetartani az itt élő magyarokat. Jakumetovic Rózsa: “Nem vagyunk annyian, hogy lehetne iskola, vagy óvoda. De ezt mind bepótoljuk az egyesületen belül, ahol vannak klubnapjaink, foglalkozunk anyanyelv oktatással, gyermekeket, felnőtteket tanítunk újra, hogy előjöjjön a magyar nyelv.”
péntek, 2016. október 28. 20:55
Az ötven éve vegyes házasságban élő Ilonka néni aktív szerepet vállal a közösségben. Jukič Ilonka: “Megtanultam édesanyámtól a magyar ételeket, és amikor kell magyar ételt főzni, azt mind én csinálom. Mindig muszáj csípősnek, erősnek lennie.”
péntek, 2016. október 28. 20:55
A Vukovári Magyarok Egyesületében elnöke elmondta, a településen élő nemzeti kisebbségek közül a magyar közösség a legaktívabb. A város vezetősége minden támogatást megad nekik.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal