Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 05 Az 1991-es zentai béketüntetésre emlékeztek



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. november 5. Nézettség: 188

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. november 5. 20:02
Felkelésre emlékeztek ma Zentán. Az ünnepségen megkoszorúzták az emléktáblát, amely azóta is a zentai polgárok hősies ellenállását és békeszeretetét hirdeti.
szombat, 2016. november 5. 20:02
1991. november 5-én és 6-án Zentán történelemformáló béketüntetés zajlott az erőszakos mozgósítások és a délszláv háború ellen. Az akkori kormányzat elsősorban vajdasági emberekkel akarta feltölteni a horvátországi front első vonalait. Zentán is több százan kaptak kézhez behívót. Sokan engedelmeskedtek is a parancsnak, később azonban meggondolták magukat és a tornyosi gyűjtőállomásról gyalog vonultak a zentai városháza elé tiltakozni.
szombat, 2016. november 5. 20:02
Tari László, helytörténész: „Zentán a Városháza előtt több ezer ember gyűlt össze, s tekintettel arra, hogy a polgármesteren és a honvédelmi titkáron kívül senki sem tárgyalt velük, az esti órákban válságtörzset alakítottak Szabó János tartalékostiszt vezetésével. Követelték, hogy tartsanak referendumot, amelyen a polgárok mondjanak véleményt a folyamatban lévő polgárháborúról. Amíg a válságtörzs és a községi vezetés tárgyalt, a tömeg a téren várakozott és csak egy jelszót ismételt kitartóan: Békét akarunk! Hozzák vissza a többieket is.”
szombat, 2016. november 5. 20:03
A felvonuló tartalékosok menetéhez sok helyi lakos, családtag, szimpatizáns is csatlakozott, mások az út széléről buzdították őket. Még tartott a zentai tüntetés, amikor Ada központjában elkezdődött a következő, később pedig Temerinben és Zentagunarason folytatódott a tiltakozás a háború ellen.
szombat, 2016. november 5. 20:03
A zentaiak most a városháza alatt emlékeztek az akkori eseményekre. Megkoszorúzták a béketüntetés tizedik évfordulóján, 2001. november 5-én a zentai Városháza kupolája alatt elhelyezett emléktáblát. Az emlékezés virágait az önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a MAagyar Mozgalom képviselője helyezte el.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal