Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 02 Megemlékezés a Zentai úti temetőben



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2016. november 2. Nézettség: 267

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2016. november 2. 19:54
A szerb és a magyar nép történelmi megbékélésében fontos a második világháború és az azt követő időszak történéseinek mielőbbi tényszerű feltárása – hangzott el a szabadkai Zentai úti temetőben tartott megemlékezésen. A városban és környékén 1944 őszén több mint ezer ártatlan embert végeztek ki.
szerda, 2016. november 2. 19:54
852 név szerepel a Zentai úti temetőben felállított emléktáblán. Halottak napján a szabadkaiak itt emlékeznek az 1944-ben és 1945-ben ártatlanul kivégzett áldozatokra.
szerda, 2016. november 2. 19:55
1944-ben elveszített édesapjára emlékezett Király Pál és testvére, Király Mária. Azt mondták, családjuk sokáig csak titokban emlékezett meg a kivégzett tagjairól. Király Pál: „A mi apánk, amikor hazajött, és anyukánk mondta, hogy keresték, azt mondta, hogy én nem vagyok bűnös. Én elmegyek, jelentkezek. De előtte való este egy szomszéd zörgött az ablakon és mondta, hogy Sándor, meneküljél, mert te is rajta vagy egy listán.”
szerda, 2016. november 2. 19:55
Király Mária: „Anya nekem mesélte, hogy két hétig hordták az ebédet a Sárgaházba. Két hét után, amikor anya elvitte az ebédet a kosárban, amikor átadta, máskor mindig visszahozták neki az üres korsarat. Két hét után, amikor vitte az ebédet, azt mondták neki, hogy Király néni, nincs rá szükség, hogy hordja többet az ebédet.”
szerda, 2016. november 2. 19:55
A Vergődő madár szobornál a történelmi egyházak képviselői imádkoztak a kivégzettekért. A megemlékezésen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke mondott beszédet. „Nemcsak az itt nyugvó áldozatokat illeti meg a megemlékezés, hanem megemlékezés és hála illeti meg a hátramaradt hozzátartozókat is. Szabadkán és környékén sok 72 évesnél is idősebb ember sohasem mondhatta ki azt a szót, hogy édesapám. Ezért kötelességünk minden évben megemlékezni az áldozatokról. Ez a rendezvény nem tetemre hívás, nem számonkérés az elkövetők vagy azok utódaival szemben. Hanem megemlékezés és megbékélés.”
szerda, 2016. november 2. 19:55
A szerb–magyar történész vegyes bizottság kutatási eredményeinek nyilvánosságra hozása begyógyíthatja a második világháború okozta sebeket a két nép közös történelmében. A Vajdasági Magyar Szövetség kiáll azért, hogy ezeket a tényeket mielőbb megismerhesse a nyilvánosság – mondta Pásztor István pártelnök.
szerda, 2016. november 2. 19:56
Pásztor István, elnök, VMSZ, Tartományi Képviselőház: „A történelmi vegyes bizottság feladata az volt, hogy a levéltári kutatások eredményeképpen feltárja mindazokat, amik ezekből az anyagokból leszűrhetők és következtetésképpen megfogalmazható. Én úgy tudom, hogy ez a munka már kötetek szintjén elkészült, e kötetek és az eddigi munka bemutatására kellene sort keríteni valamikor az év végéig, ezzel azt gondolom, hogy a történész vegyes bizottság alapjaiban befejezettnek tekintheti a saját munkáját.
szerda, 2016. november 2. 19:56
. Én arra kértem tegnap a köztársasági elnököt, hogy vesse latba a tekintélyét, mivel ő vállalt kötelezettséget Magyarország köztársasági elnökével egyetemben, hogy ez a munka be fog fejeződni akár egy konferencia keretében, akár Budapesten, akár Belgrádban, akár mindkét helyen, ugyanis ezek az anyagok mindkét nyelven elkészültek és bemutatásra várnak.”
szerda, 2016. november 2. 19:56
A Vergődő madár szobrot megkoszorúzták Szabadka, a Tartományi Képviselőház, Magyarország Belgrádi Nagykövetsége és Szabadkai Főkonzulátusa, Horvátország Szabadkai Főkonzulátusa, a magyar, a horvát, a német és a bunyevác nemzeti tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom és több civil szervezet képviselői is.
9 megjegyzés | 1 / 1 oldal