Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2017-02-04 Több százan voltak kíváncsiak a hagyományos disznótorra Topolyán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2017. február 4. Nézettség: 297

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2017. február 4. 18:51
Hagyományos disznótort tartottak ma Topolyán, a Vásártéri Otthonban. A régi szokások felelevenítése közben elkészültek a finom házias falatok. Több száz látogatót vendégeltek meg.
szombat, 2017. február 4. 18:52
Fatüzelésű kézi pörkölővel, majd szalmával perzselték a sertést. Turuc Zoltán, Topolya: „Nehéz munka, mert 20-25 kg csak a fa, ami benne van, plusz a masinának a súlya, úgyhogy nem volt egyszerű dolog, de akkor meg kellett, és ez mondjuk úgy 10 évig biztos ment, 65-75-ig, akkor érkezett a bután, és akkor már könnyítettek az emberek munkáján.”
szombat, 2017. február 4. 18:52
A népszokásnak megfelelően a disznó körméből ittak áldomást a böllérek, hogy minél vastagabb legyen a szalonna. A százkilós disznót hagyományos paraszti módon, orjára szedték szét. Először a fej került le.
szombat, 2017. február 4. 18:52
Sült a lángos, a vér, a szalonna, a hús és a máj is, úgy, ahogy azt dédanyáink is csinálták. Petrás Vahida, Topolya: „Kicsit lisztbe, sóba meghempergetjük és megsütjük, van, aki csak úgy hagyományosan, csak zsírban megsüti.”
szombat, 2017. február 4. 18:52
Farsang idején kiváló alkalom a közös disznótor a találkozásra, szórakozásra és a hagyományok felelevenítésére. Bábi Lajos, elnök, Gazdakör, Topolya: „Ezt a hagyományt szeretnénk megmutatni azoknak, akik fiatalabbak, meg nem tudják, hogy valamikor hogy is ment ez, mint ment.”
szombat, 2017. február 4. 18:52
A topolyai hagyományos disznóvágást több mint 10 éve szervezik meg, egyre sikeresebben. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Most már több szervezet, társszervező szervezi, és természetesen akkor, ha ilyen összefogás áll mögötte, akkor az önkormányzatnak nincs is más tennivalója, mint hogy támogatja ezt a rendezvényt.”
szombat, 2017. február 4. 18:53
Vacsorára leves, töltött káposzta, sültek és hájas kifli készült. A rendezvény a Gazdakör, a Topolyai Földművesek Egyesülete, a VMSZ helyi szervezete és a Községi Női Fórum Nefelejcs Kézimunka Társulata szervezésében, az önkormányzat támogatásával valósult meg.
7 megjegyzés | 1 / 1 oldal