Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018 03 31 Egyedülálló húsvéti szokás Vajdaságban



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2018. március 31. Nézettség: 247

   

Tetszik 1 és még 1 tag kedveli

Videó megjegyzések

szombat, 2018. március 31. 20:53
Egyedülálló húsvéti szokás Vajdaságban....................
szombat, 2018. március 31. 20:53
Húsvéthoz számos hiedelem és hagyomány fűződik. Krisztus katonái, illetve a szent sír folyamatos őrzése a templomban Vajdaságban csak Szenttamáson szokás.
A hagyományt először a múlt század elején jegyezték fel, majd kisebb–nagyobb megszakításokkal a mai napig megtartották.
szombat, 2018. március 31. 20:53
A szenttamási római katolikus templomban Jézus jelképes sírjánál nagypéntektől a feltámadásig szolgálnak Krisztus katonái. Tizennégy fiatal legény, kettesével kivont karddal, vigyázzban, egymással szembefordulva őrzi a sírt. A katonák váltása félóránként történik. Ezt a szokást a helyi Hagyományápolók Klubja elevenítette fel. Forgács Ibolya, a klub elnöke: „Ezt nem szabad elfelejteni, ez egy élmény a gyerekeknek is, valójában idősebbek kellene, hogy legyenek, de ilyeneket tudunk összeszedni, hogy kicsit kipróbálják, milyen katonának lenni, azon kívül a templomban szebbé teszik a húsvétunkat.”
szombat, 2018. március 31. 20:54
A gyerekeket a szerepre Major Ferenc, egykori Krisztus-katona tanította be. „Tizenkét kiszolgált katona, jómagam is, álltunk itt az oltárnál, a Szent sírnál őrséget, és 99-től jómagam meg lettem kérve, hogy folytassam ezt a szenttamási hagyományt, amit tudtommal másfelé Vajdaságban, kerestem is, nem találkoztam vele, esetleg Magyarországon még lehet hasonló dolgokkal találkozni, de nagyon ritka.”
szombat, 2018. március 31. 20:54
Szarvas Péter plébános negyven éve szolgál Szenttamáson. Örül annak, hogy a fiatalság élteti a hagyományt. „Szép hagyomány, kevesen tudnak magyarázatot mondani honnan jött, miért van, de Szenttamáson ez megy és csinálják a fiatalok, jókedvvel. Néhány évet szüneteltünk, de azóta újra és újra jönnek és kérik, persze nem huszonévesek, hanem legnagyobb részük olyanok, akik nyolcadikosok vagy középiskolások, fiúk, lányok egyaránt.”
A Krisztus katonák és a népviseletbe öltözött lányok a szombat esti feltámadási misén körmeneten vesznek részt.
5 megjegyzés | 1 / 1 oldal