Magyar konyha - Gyógynövények

   

Galagonya
Erdők-mezők kincsei
Általában vadon élõ cserje. A levél, a virág és a termés hatóanyagai élénkítik a szívmûködést és a keringést. Teájuk szívelégtelenség, koszorúér bántalmak, szívidegesség, artériás görcsök, ritmuszavarok, vizenyõk kezelésére alkalmas. Tágítja a szívkoszorús ereket, csökkenti a vérnyomást, növelheti a szív pumpáló hatását.
Galambgomba
Erdők-mezők kincsei
Galambgomba Russulaceae család   Egész Európában elterjedt, erdőtalajon, fák alatt, nyáron és ősszel, egyesével, gyakran seregesen terem. Több mint 100 faja Magyarországon is megtalálható. A nemzettségbe tartozó gombákat könnyen felismerhetjük, de az egyes fajok meghatározása igen nehéz. Szabályos alakú, nagy termetű gomba, amelynek.
Gilisztaűző varádics
Erdők-mezők kincsei
Réteken találkozhatunk vele. Ültessük kertünkbe, dekoratív sárga virága van. Kesernyés, csípõs aromájú leveleivel tejsodóval leöntött pudingot ízesítettek. Zöld levele levesbe fõzve a köhögést gyógyítja, süteménybe vagy kekszbe sütve nátha ellen segít. Szent Hildegárd receptje a prosztatabor, gilisztaûzõ varádicsból készül. Receptje a gyógyreceptek között található.
Gyalog bodza (+)
Erdők-mezők kincsei
Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.
Gyilkos csomorika (++++)
Erdők-mezők kincsei
Mérges vízi növény. Levele 2-3-szor szárnyalt, levélkéje lándzsás, fűrészelt. Gallérja gyakran nincs vagy 1-2 levelű gallérkája soklevelű. Virága fehér. Többnyári; nyáron süppedős réteken, tavak körül és tőzeges réteken virít, de nálunk a vízcsapolások óta meglehetősen megritkult. Azt is irtják, ahol bőven nő, az egész rétet megmérgezi.
Gyűrűs Tuskógomba
Erdők-mezők kincsei
  Gyűrűs tuskógomba Armillariella mellea   Népies elnevezése: Tölgyfavirág gomba, Geke, Tuskógomba, Pottypinka.    Visszamaradt vagy elhalt fák tuskóin, erdei irtásokban, fatörzsek tövén nagy csoportokban termő, barna, sárgásbarna, sötétebb színű körsávozással, borított igen változatos alakú és színű gomba.
Hárs
Erdők-mezők kincsei
Virágából készült tea serkenti az emésztést, oldja az ideges feszültséget, csökkenti a vérnyomást, elûzi az álmatlanságot, gátolja az érelmeszesedést. Izzasztó hatású, ezért kitûnõen alkalmazható megfázás, influenza, fejfájás kezelésére.
Hóbogyó (+)
Erdők-mezők kincsei
A fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus) hófehér színű, sokáig a vesszőkön maradó, nagy méretű, bogyószerű termésének köszönhetően igen dekoratív növény. Júniustól szeptemberig nyíló, apró, harang alakú, fehér vagy rózsaszín virágai, majd fehér, húsos bogyószerű termései adják díszítő értékét.
Homoktövis
Erdők-mezők kincsei
Díszcserje, kertekben, parkokban is megtalálható. A bogyók sok C-vitamint, A- és P-vitamint tartalmaznak, összehúzó hatásúak. Nagyra értékelhetõ magjának olaja, amely 12 % zsírosolajat, 40 % olajsavat, 20% izolinolsavat, 15 % linolénsavat, 10 % palmitin és sztearinsavat tartalmaz.
Ibolya
Erdők-mezők kincsei
Virágaival édességeket, likõrt, leveleivel együtt pedig salátákat ízesítenek. A virágok fõzete a szemek lemosására, a leveleké kitágult visszerek borogatására jó.

341 cikk | 17 / 35 oldal