Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Burgonya-leves
Receptek » Levesek
Minden személyre két darab nagyobb fajta burgonyát vegyünk, tisztítsuk azt meg nyersen, aztán vágjuk fel szép egyenlő kockákba. Tegyünk egy fazékba mindenféle zöldséget és az árva levesekhez szükséges mennyiségű vizet: három személyre egy liternyit.
Krumplis pogácsa nagymama módra
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Hozzávalók: Áttört főtkrumpli-jól kihűtve liszt-amennyit felvesz (minél hidegebb a krumpli, annál kevesebb kell) só Ezeket jól összegyúrjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét kerékküllő alakban késsel bemetsszük, és jól kizsírozott/margarinozott tepsibe rakjuk. Minden pogi tetejére egy kis darab zsíradékot teszünk.
- Bevezetés a sütés rejtelmeibe -
Receptek » Sütemények
Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat.
Húsvéti ételeink szimbolikája
Ünnepek » Húsvét
Húsvéti ételeink szimbolikájával, mágikus misztikus képzetkörével érdemes külön is foglalkoznunk. A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Almás krémes piskóta
Receptek » Sütemények
Hozzávalók: A piskótához: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, + 1 kg savanykás alma. Krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding. Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Rétesalma
Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: A hámozott almát lereszeljük, kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá. Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.
Kurkuma
» Fűszerek
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.
Dödölle
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj. Elkészítés: A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.
Fehér mustármag
Gyógynövények » Fűszernövények
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza. Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
Paradicsomlé befőzés
Befőzés » Zöldségbefőttek
Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk. Hozzávalók: paradicsom kevés étolaj Elkészítése: Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat.

1841 cikk | 17 / 185 oldal