Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Burgonyafasírt sajttal és brokkolival
Receptek » Vegetáriánus
Hozzávalók: Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy ugyanilyen mennyiségű krumplipehelyből készített püré) 20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is) 2 egész tojás só csipetnyi reszelt szerecsendió két nagyobb gerezd fokhagyma 20 dkg brokkoli zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a kisütéshez. Elkészítés: A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk.
Diós, rumos, kávés szelet
Hozzávalók: Tésztához: 3 tojás 15 dkg porcukor 3 dl tejföl 20 dkg liszt 10 dkg darált dió fél csomag sütőpor csipet só 1 csomag vaníliás cukor Krémhez: 6 dl tej 2 db tojás 80 g étkezési keményítő vagy 2 csomag vaníliás pudingpor rum vagy rumaroma ízlés szerint 2 kávéskanál kávépor vagy cappuccino vagy lefőzött erős feketekávé 10-15 dkg cukor 2 csomag vaníl...
Burgonya ganca
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg ráma, 5 dkg sajt, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só. Elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzöm, és áttöröm. 10 deka ráma margarinnal simára keverem, 5 dkg reszelt sajttal dúsítom. A burgonya levéből hozzáöntök annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen. 1 fej hagymát apró kockákra vágok és kevés olajon üvegesre pirítom.
Bors
» Fűszerek
A fekete-, a fehér- és a zöldbors egy trópusi cserje különböző érettségi fázisban szedett és különbözőképpen kezelt termése. Nem rokonuk, csak formailag, aromában vagy csípősségben hasonlít hozzá a szegfűbors, a szecsuáni bors, a németbors, a csomborbors, a cayenni bors, a törökborsról - csípős pirospaprika magyar névváltozata - nem is beszélve.
Győri likőrök
Italok » Különleges magyar likőrök
A Győri Likőrgyár Zrt. és termékei. Valaha fél Magyarország ezeket a nedüket kóstolgatta. Története tanulságos az elmúlt 20 év eseményeinek sodrában. Cégünk jogelődjét 1884-ben a Lloyd Kereskedelmi Egylet alapította Győrben. Alapításától napjainkig szeszipari termékek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Története során többször került állami és magántulajdonba.
Fenyőméz
Gyógynövények » Méz
Az édesharmatméz egyik fajtája, amelyeket nem virágról, hanem fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a leveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhecskék. A fenyőméz sötét színű, igen kellemes illatú és ízű méz. Valamennyi méz közül a legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Érdekesség, hogy a jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető az íze.
A víz ereje (videó)
Gyógynövények » Egészség ABC
Életünk egyik alapeleme a víz - nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet iszunk. A böjtölés során ennek még nagyobb a jelentősége. Miért fontos a víz? A testünk azért öregszik olyan gyorsan, mert a sejtekbe nem tudnak bejutni a tiszta víz molekulák.
A magyar tejtermék
» Tejtermékek
A magyar népesség egy jelentős részének a nyers tej fogyasztása nem nagy élmény, azonban az "aludttejtől fölfelé" már nincs gond. Jöhet a jó öreg aludttej, kefír, joghurt sajt, túró és származékaik. Volt néhány világhírre érdemes köztük. A "Túró Rudi" magyar találmány, no de a Pálpusztai is felvette valaha a versenyt a mai legjobb francia "rouge" sajtokkal.
A sörfőzés rejtelmei
Italok » Sör
Sört főzni a világ legegyszerűbb dolga. Igaz az eredmény kétséges, hiszen a mindennapok egyen-söreihez szokott ízlésünk, valami egész mással és mindenképpen valami eredetivel találja szemben magát. Arról nem is beszélve, hogy amit a konyhánkban a négy alapanyagból – malátából, komlóból, vízből és sörélesztőből – előállítunk jövedéki termék és a jelek szerint az is marad.
Bencés likőrcsalád
Italok » Különleges magyar likőrök
Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése.

1841 cikk | 16 / 185 oldal