Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Parlagfű
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?" Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Brassói aprópecsenye
Receptek » Főételek
Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só Elkészítése: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Húsvéti tojás készítése marcipánból (videó)
Ünnepek » Húsvét
Nagyon finom, és kiadós édességet fogunk készíteni marcipánból. Húsvétra lehet belőle gyártani kis tojásokat, amiket akár különböző színes cukrokba is beleforgathatunk.
Zwack Unicum
Italok » Különleges magyar likőrök
1790 óta eredeti recept szerint gyártott gyógylikőr, Brand a javából. Sőt, már-már a siker szimbóluma. Lássuk mi az ára a tartós sikernek? Receptjét senki sem tudja, mert titkos. De ha tudnánk, se lenne érdemes otthon próbálkozni, ugyanis ez a likőr remekmű több, mint negyven féle gyógynövényből készül, már több, mint kétszáz éve ugyanúgy.
Attila hun királyi áldos
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: hun áldosgyöket,  gyömbér,  fokhagyma,  hungyök, sáfrány,  bors,  sárgarépa,  kömény,  kockákra vágott marhahús,  méz,  kockákra vágott bárányhús,  citromlé,  apróra vágott vöröshagyma,  reszelt citromhéj,  kockákra vágott gomba,  uborka,  káposzta,  tejföl,  fehérbor (száraz tokaji szamorodni),  összevágott friss tündérfű,  só,  friss vágott ...
Őzlábgomba
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
  Őzlábgomba Macrolepiota   Magyarország egyik legismertebb gombája, de Közép-Európában és Észak Európa déli részein is meglehetősen kedvelt. Lomb- és fenyőerdőkben egyaránt fellelhetőek, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, bokros helyeken. A legtöbb őzlábgomba az erdők talaján magányosan, de néhány fajtájuk seregesen vagy boszorkánykörben is terem.
Bográcsgulyás
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét. Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük.
Padlizsánkrém télire
Befőzés » Zöldségbefőttek
Hozzávalók: 4 nagy padlizsán 6 kápia paprika 1 dl olívaolaj 2 ek citromlé ½ kk asafoetida ½ kk frissen őrölt feketebors 1 nagy paradicsom só Elkészítése: A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Komálás, Mátkálás, Fehérvasárnap, komatálküldés
Ünnepek » Pünkösd
Komatál küldés. Általában egynemű, ritkábban különnemű fiatalok barátságának megpecsételése. A mátkatálat személyesen illett vinnia megajándékozottnak, aki ha elfogadta a barátságot ugyanezt a tálat kaláccsal, süteménnyel, gyümölccsel megrakva, hímzett kendővel letakarva küldte vissza.
Amaránt
Gyógynövények » Gabonák
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.

1841 cikk | 11 / 185 oldal