Keresés - távoli tűz

  • Általános tudnivalók
    Általános tudnivalók Néhány fontos tudnivaló, mielőtt nekiállunk a hús feldolgozásának: A frissen vágott marhahús rágós. 10-14 nap hűtött érlelés már megfelelően előkészíti a húst. A hirtelen sütésre szánt marhát pedig célszerű pácolni is, azaz 1-2 napig olajjal bekenve és kevés borssal bedörzsölve hűtőszekrényben tartani.
    Magyar konyha » Alapanyagok » Húsok
  • Erdélyi fejedelmi konyha - Kulcsár mesterség
    Erdélyi fejedelmi konyha - Kulcsár mesterség                                                                 Kulcsár mesterség    Erdélyben a XVI. században a borászat hanyatlásnak indul a XVII századi török betörések pedig még jobban tönkretették azt.
    Magyar konyha » Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
  • Rákóczi-vár (Sárospatak)
    Rákóczi-vár (Sárospatak) Igen régi múltra tekint vissza ez a terület, ahol a folyó menti részek ideális letelepedési helyszínül szolgáltak az embereknek. A Kárpát-medencében 896 után új hazára lelt magyar törzsek birtokba vették a Bodrog és Tisza környékét is, ahol főként állattartással és földműveléssel foglalkoztak.
    Régiók » Varaink, kastélyaink
  • Kassák Lajos
    Kassák Lajos Kassák Lajos (1887-1967)   1887. március 20-án született Érsekújváron (Szlovákia).   Apja önpusztító alkat; anyja a Mutter, a munkásasszony jelképe, aki sem önmagával, sem a környezetével nem köt alkut (Levelek anyámhoz). A körülmények, a család, a környezet elleni lázadás tizenkét éves kora körül következik be; félbeszakítja iskolai tanulmányait.
    Magyar hírességek » Írók, költök
  • Thury-vár (Várpalota)
    Thury-vár (Várpalota) Várpalota keletkezésének megbízható írásos bizonyítékai IV. Béla király idejéből származnak, amikor még a Csák és Szalók nemzetség birtokának része volt az egész környék. Városi történelmünk kezdete összefonódik Pusztapalota történetével, keletkezésével. A Bakonyban található fellegvár építése a XIV.
    Régiók » Varaink, kastélyaink
  • ABC-jelek képi értelmezése Az élet természetes módon szervesen születik és szervesen fejlődik. Hasonlóképpen az emberi gondolkodás és annak képi kifejezése is: az írás, a rajz is. Nem lehetett véletlenszerű az írásjelek egykori választása sem, létüket az ember mindennapi életben gyökerező szerves tudása, tapasztalása hozhatta felszínre.
    Hungarikumok » Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
  • Brasnyó István (1943-2009)
    Brasnyó István (1943-2009) Brasnyó István Moholgunarason született 1943-ban. Általános iskolába Gunarason és Topolyán járt, majd Újvidéken járt gimnáziumba és az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén folytatott tanulmányokat. Szabadfoglalkozású író volt. Rengeteget dolgozott, saját művein éppúgy mint műfordításain. Fekete J.
    Magyar hírességek » Írók, költök
  • A magyar stílus
    A magyar stílus A magyar stílus vizsgálata nem választható el a magyar nyelv karakterisztikumának föltárásától. A kettő – nyelv és stílus – lényegileg összefügg, sőt azonosnak mondható. A nyelv konkrét alakba öltözése már stílus és a stílust determinálja fátumszerűen a nyelv szókészlete és alaktana, amelyek kész formákat adnak a beszélő és író mondanivalójának.
    Irodalom » Mi a Magyar? » A magyar stílus
  • A magyar okosság természetrajzához
    A magyar okosság természetrajzához Amit eddig írtam, az a magyar lélek tartalmáról szólt, képzeletvilágáról. A magyar lélek minden, csak nem szegény, s nem halvány. Sokszínűvé kellett fejlődnie. Ahogy a faj* és nyelv már predesztinálta, s a táj és történet nevelte. Igaz, az alföldi magyar élete nyugodt és egyforma. Ő talán még hegyet se látott, mint mások viszont nem láttak alföldet.
    Irodalom » Mi a Magyar? » A magyar jellemről
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
    Szegedi fűszerpaprika-őrlemény Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (fűszer)   A kizárólag magyar (és ezen belül is meghatározóan szegedi) nemesítésből származó fajták termesztése és a korszerű feldolgozás (a teljesen pirosra érett és utóérlelt fűszerpaprika-termés megszárított bogyóiból készített, kiváló ízű, zamatú, aromájú és színezőképességű őrlemény) adja a szegedi fűszerpaprika-őrlemény különlegességét,...
    Hungarikumok » Magyar gasztronómia
112 cikk | 4 / 12 oldal