Harka (méltóság)


A harka vagy horka, esetleg karha (Bíborbanszületett Konstantinnál karkhasz) az államalapítás előtt a magyar törzsszövetség harmadik legmagasabb méltósága volt a nagyfejedelem és a gyula után.

 

A harka funkciója  

A címről a császár a nála 948 körül járt magyar küldöttségtől értesült, aminek vezetője Bulcsú harka, egyik tagja pedig az Árpád-házi Termacsu vagy Tormás herceg volt. Ő a cím bírói jellegét említi. Róna-Tas András a nyugati türkök és a kazárok hatalmi rendszerével öszehasonlítva a magyart úgy találta, hogy a harka, mint harmadik fejedelmi rang megfelelhet az eltebernek, aki az idegen népek felügyelője (bírája) volt és ebben a szerepben hadvezéri funkciója is volt a segédnépek élén.

 

A cím viselői  

A császár a nála járt küldöttségvezetőt, Bulcsút jelöli meg mint a cím akkori viselőjét, akinek már apja, Kál is ezt a címet viselte. Róna-Tas András feltételezi, hogy Kurszán fejedelem is a harka tisztséget viselte korábban. A magyar források között Anonymusnál találkozunk a tisztséghez hasonló személynévvel, Tétény fia Horka alakban, azonban vitatott a történészek körében, hogy valóban az egykori méltóságnevet őrzi-e. A következtetések levonását pedig nehezíti, hogy éppen Tétény leszármazottai között előfordul egy másik tisztségből lett személynév, a Gyula is.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. március 27.
Nézettség: 1,801 Kategória: Tisztségek
Előző cikk: Gyula (méltóság) Következő cikk: Bán (méltóság)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: