|
|
Keresés - húsvéti
-
Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek
A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb. Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk – még akkor is, ha már nem esik jól.
Hungarikumok » Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
-
Húsvéti nagytakarítás
A takarításhoz, nem is beszélve a nagytakarításról, általában nem sok kedvünk van. Persze vannak kivételek, akik legkedvesebb foglalatossága az édes otthon tisztítása és fényezése. Akár így, akár úgy, jobb túl lenni rajta. A húsvét kedvező alkalom erre, hiszen ébred a természet, megújul, elmúlt valami, és kezdődik egy új.
Hungarikumok » Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
-
Szabolcsi húsvéti sárga túró
Egy liter tejet jól megcukrozva és fahéjjal ízesítve a tűzre teszünk és folytonos keverés közben beleütünk legalább tíz egész tojást. Addig főzzük, míg az összes fehérje ki nem csapódik benne. Ekkor a túróhoz hasonlóan tüllzacskóba téve levét kicsepegtetjük.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti sült báránycomb
Hozzávalók:
4 főre,
kb. 1 kg csontos báránycomb,
6 gerezd fokhagyma,
őrölt bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
5 szál kakukkfű,
3 szál rozmaring
Elkészítés:
Bőrözzük le a báránycombot, majd töröljük szárazra. Hámozzunk meg 6 gerezd fokhagymát, és nyomjuk át fokhagyma nyomón. A fűszernövényeket mossuk meg, rázzuk szárazra, a felét teritsük szét erős alufólián.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók:
3 dl langyos tej
6 dkg kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
6 dkg vaj
50 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az átszitált lisztbe belekeverem a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, hozzáadom a vajat és a tojás sárgáját, jól átdolgozom, majd meleg helyen megkelesztem.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti vendégváró falatok
Közeleg a Húsvét ideje, ilyenkor a rokonok, barátok gyakrabban keresik fel egymást. Olykor persze váratlanul is. Hogy ilyenkor se jöjjünk zavarba, tarthatunk otthon egy-két hidegen fogyasztható, Húsvétra jellemző ételt.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti kinder szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (különválasztva a sárgája és a fehérje),
2 evőkanál víz,
10 evőkanál cukor,
2 evőkanál olaj,
10 evőkanál liszt,
2 evőkanál kakaó,
1 csomag sütőpor.
A krémhez:
2 csomag csokoládés puding,
6 dl tej,
25 dkg cukor,
15 dkg margarin,
3 dl tejszín,
a tetejére 10 dkg étcsokoládé
+1 kanál olaj.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti répatorta
Hozzávalók:
30 dkg porcukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg pirított, durvára darált dió
¼ teáskanálnyi só
1,5 teáskanál fahéj
4 tojás
2,4 dl olaj
34 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 db közepes, reszelt alma / vagy kb.
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
-
Húsvéti töltött kalács
Hozzávalók
1 db 26 cm-es sütőformához:
A tésztához:
500 g búzaliszt (BL55)
50 g porcukor
50 g vaj
30 g élesztő (friss)
6 g só
1 db tojás
220 ml tej (2,8%-os)
5 g vaníliás cukor - bourbon
1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez:
100 g marcipán
250 g meggy (befőtt, lecsurgatott)
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés
...
Magyar konyha » Receptek » Sütemények
-
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök)
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lilakáposzta)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál natúr reszelt torma
1 púpozott teáskanál liszt
Elkészítés:
A füstölt...
Magyar konyha » Ünnepek » Húsvét
|