A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
hétfő, 2010. november 29. 01:22, Nézettség: 2821

Ásványi sókban gazdag magjából hidegen étkezési olajat préselnek, mely megköti a nehézfémsókat, csökkenti a trombózisveszélyt. Fõleg krónikus bélrenyheségnél segít. Fõzet formájában száj- és garatüregi gyulladások esetén is hatásos, langyosan fogyasztva pedig tartós köhögési roham, rekedtség és gyomornyálkahártya-gyulladás kezelésére jó.

Zab
hétfő, 2010. november 29. 01:22, Nézettség: 2709

Elvadulva is található. E-vitaminban, fehérjében, ásványi sókban gazdag szemtermése értékes tápanyagokat ad a szervezetnek. Korpája csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kifejlett teljes növény fõzetével depressziót, a változó korral együtt járó ösztrogénhiányt, makacs megfázást, övsömör okozta gyengeséget, szklerózis multiplexet kezelnek.

hétfő, 2010. november 29. 01:21, Nézettség: 4667

A lucerna levelei gyógyító erõvel rendelkeznek. A növény zsenge, fiatal leveleit zöldségként lehet fogyasztani, étvágygerjesztõ, emésztõrendszer erõsítõ, jó fekélyek kezelésére. India ajurvédikus orvosai is fekélyek kezelésére, izületi gyulladásos fájdalmakra, és vízvisszatartásra adták. Az arabok „minden ételek atyjának”hívták, alfalfának.

hétfő, 2010. november 29. 01:20, Nézettség: 2460

Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák. Lázcsillapító hatása is ismeretes.

4 bejegyzés | 1 / 1 oldal