A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
hétfő, 2010. november 29. 00:49, Nézettség: 2215

Kertekben termesztett évelõ növény. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy fõzeléknek elkészítve fogyasztják. Már az ókori Egyiptomban is termesztették több fajtáját, és finomfõzelékként is nagy népszerûség-nek örvendett. Európában elõször Spanyolországban jelent meg a 15.

szerda, 2014. január 15. 17:01
Nagyon finom elkészítve! ♥
hétfő, 2010. november 29. 00:49, Nézettség: 2281

Dísznövényként kertekben nõ, sokszor méteresre, de réteken is helyenként tömegesen nyílik. Gyûjthetjük a növény szárának felsõ 40 cm-ét, a virágzás kezdetekor. Teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz menstruáció, reumás és izületi fájdalmak ellen, továbbá izzasztóul, vizelethajtóul, külsõleg pedig toroköblögetõül használják.

hétfő, 2010. november 29. 00:48, Nézettség: 2482

Nem hiányozhat a kiskertbõl. Mind a fodormenta, mind a borsmenta alkalmas gyógyászati célra. Jók a levelek, és a virágok is. A világ legrégebbrõl fennmaradt orvosi leírása, az Ebers-féle papírusztekercsek is említik a növényt. Egyiptomból került Palesztínába, ahol adóként is elfogadták.

hétfő, 2010. november 29. 00:48, Nézettség: 1866

Friss leveleivel és vitaminokban gazdag virágával ételeket ízesítenek, salátástálat díszítenek. Kivonatát erõsítõszernek, afrodiziákumnak tartják, hajápolásra használják. A mag olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzõszervet megtámadó baktériumokat. Fõzetével köhögést, meghûlést, húgyúti fertõzéseket gyógyítanak.

hétfő, 2010. november 29. 00:43, Nézettség: 1524

A növény minden része ehetõ, emésztést serkentõ. Levelét és termését egykor tejszaporítóként, köhögés, depresszió, emésztési zavarok, lép- epehólyag- és májbántalmak ellen adták. Magjai egy szilibin nevû anyagot tartalmaznak.

hétfő, 2010. november 29. 00:43, Nézettség: 1748

Dísznövényként kertekbe ültetik, üde sárga szirmaival kedvelt virág. Leveleit az indiánok megfõzték. A föld feletti részeibõl nyugtatót készítettek, fogfájás ellen használták. Hatóanyagai segítik a vér oxigénfelvételét, és a serkentik az A-vitamin felszívódását. Gyermekeknek túlmozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, felnõtteknek altatót készítenek belõle.

hétfő, 2010. november 29. 00:43, Nézettség: 1521

Virágszirmait salátába, gyümölcstortába, szendvicsekre rakjuk. Cukor, dzsem, ecet ízesítésére is használhatjuk. Virága borral felforralva frissít. Szegfűszirup: 2,5 dl vízzel 2-3 dg friss szirmot forrázzunk le, áztassuk 12 óra hosszat. Szűrjük le, adjunk hozzá 20 dg cukrot, keverjük meg, töltsük üvegekbe. Frissítõ hatású.

hétfő, 2010. november 29. 00:42, Nézettség: 1509

Ez az évelõ gyógynövény kertünk dísze. A levendula virága görcscsillapító, erjedést megakadályozó, felfúvódást szüntetõ, vízzel készült forrázata ideges szívdobogást, vérnyomást csökkent, migrént szüntet, szédülést, ájulást, ideggyöngeséget, melankóliát gyógyít, ezenkívül vizelethajtó is.

hétfő, 2010. november 29. 00:41, Nézettség: 2025

Virágszirmait bõven mérve szép sáfrányszínt és enyhén csípõs ízt adhatunk a rizsnek, krémsajtnak, yoghurtnak, vajnak, tejes ételeknek, édes süteményeknek. Levelét salátákhoz adjuk. Fertõtlenítõ, gombaölõ hatóanyagai mellett hormonszerû összetevõket és A-vitamin elõanyagot tartalmaz.

hétfő, 2010. november 29. 00:40, Nézettség: 2243

Virágával salátákat, süteményeket díszítenek. Hûsítõ, ásványi sókban gazdag leveleivel italokat, mártásokat, sómentes ételeket ízesítenek. A levél és a virág adrenalinhoz hasonló hatású fõzetét stressz, depresszió, kortizon és más szteroidokkal való kezelés után adják. Láz, száraz köhögés ellen jó, fokozza a tejelválasztást. Levelét csak mérsékletesen fogyasszuk.

20 bejegyzés | 1 / 2 oldal