A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
hétfő, 2010. november 29. 00:40, Nézettség: 1412

Szinte minden otthonban megtalálható. A levelekkel lekvárt, szörpöt, italt ízesítenek. Frissítõ, gombaölõ, élénkítõ, antiszeptikus hatásúak. Arckrémekben egyensúlyban tartják a bõr faggyútermelését, ekcémát kezelnek vele. Homeopátia is használja.

hétfő, 2010. november 29. 00:39, Nézettség: 1820

Fõleg sziklakertekben, de homokos, meleg helyeken is nõ. A leveleket salátákhoz adják, vagy bõrtápláló fürdõt készítenek belõlük. Teájuk torokgyulladás, szájpenész, légcsõhurut ellen hatásos. A friss levelek hûsítõ nyálkája kisebb égésekre, csípésekre jó, fülgyulladásnál nedvébõl cseppent-hetünk a fülbe.

hétfő, 2010. november 29. 00:38, Nézettség: 1542

Magja likõrökbe, szíverõsítõkbe való, de rakhatjuk kenyérbe és édestésztába is. Salátába, rizsbe és krumplipürébe szintén ajánlható. Magjának, levelének forrázata finom illatosító, teaként reuma ellen ihatjuk. Friss lestyánmag alkoholban áztatva, cukorral édesítve (likõrnek elkészítve) gyomorrontás enyhítésére jó.

hétfő, 2010. november 29. 00:38, Nézettség: 2571

Kertünk évelõ dísznövénye, de fontos gyógynövény is. Gyöktörzse az egyik leghatékonyabb növényi eredetû immunerõsítõ szer. Káros mellékhatások nélkül fokozza a szervezet ellenállóképességét, baktérium- és vírusölõ, sõt gombaölõ hatású. Fokozza a T-sejtek képzõdését, a falósejtek mikrobapusztító képességét.

hétfő, 2010. november 29. 00:36, Nézettség: 1334

Kertekben, parkokban virító apró, kedves virág. Szárának tavaszi nedve a pattanásos bõrre jó. Virágának fõzete fürdõvízbe adva felüdíti a petyhüdt bõrt. Külsõleg ekcémát, szájpenészt kezelnek vele. A virágokból készült enyhén élénkítõ teáját nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentõ hatásáért isszák, apatikus gyerekekkel itatják.

hétfő, 2010. november 29. 00:36, Nézettség: 1606

Kertünk évelõ fûszernövénye. A tárkony fájdalomcsillapító vegyületet tartalmaz. A fogfájás évezredes gyógyszere volt, rágjunk frissen szedett tárkonylevelet. Kisebb vágott sebekre a leveleit rámorzsolhatjuk. A tárkonyolaj rutint tartalmaz, amely a hajszálerek falait erõsíti. Ezért jó szívinfarktus és egyes szívrohamokat elsõdlegesen kiváltó érszûkítõ lerakódások megelõzésében.

hétfő, 2010. november 29. 00:35, Nézettség: 1741

Kertünkben is legyen helye, réteken gyomként is megtalálhatjuk. A levelek és a virágos hajtás teája serkenti az emésztést, a májmûködést, a keringést, emellett gyulladáscsökkentõ, vértisztító, lázcsillapító hatású. Kertekben távol tartja a rovarkártevõket. Alkohollal wermuth-szerû gyógyital készíthetõ belõle. Lásd: Ürömbor.

hétfő, 2010. november 29. 00:34, Nézettség: 2112

Minden kertben ott a helye, kedves lila virágú évelõ fûszer- és gyógynövény. Már az ókori görögök is használták asztma és hurut kúrálására. A Bibliából ismert növény ...”tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek” (Zsolt 51). mutatós növény. Krumpli, zeller fûszere. Levele köhögéscsillapító, nyugtató; teája meghûlésre, hörghurutra jó. Fertõtlenítõ, vírusölõ.

hétfő, 2010. november 29. 00:34, Nézettség: 1450

A virágokat egykor lázcsillapítóként alkalmazták. A források csak a fehérvirágú orgonát említik gyógyhatásúnak.

hétfő, 2010. november 29. 00:33, Nézettség: 1417

Virágszirmai salátába, pitékbe valók, szörpöt, ecetet, édességeket ízesíthetünk velük. A levelek teája enyhe hashajtónak és sebek borogatására jó. Virágszirmaiból készült rózsavíz felfrissíti a fáradt bõrt és szemet. A vadrózsa termésébõl lekvárt, szörpöt, teát és bort készítenek. A rózsaolaj készen kapható, desztillációval kivonható a virágokból, az ágaiból is.

hétfő, 2013. június 3. 05:35
♥♥
20 bejegyzés | 2 / 2 oldal