A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
szerda, 2017. január 11. 12:29, Nézettség: 3436

Az oregánó - azaz a SZUROKFŰ!!! Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

szombat, 2012. szeptember 22. 22:41, Nézettség: 2086

Fűszernek kell tekintenünk, hiszen nagyon kevés mennyiség is elég belőle, hogy íze meghatározó legyen. Kilónkénti ára fajtától függően 10 ezertől egészen 500 ezer forintig terjed. Hazánkban évi ötszáz kilót értékesítenek belőle. Ma igazi luxuscikknek számít az egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtó szarvasgomba.

hétfő, 2010. november 29. 01:57, Nézettség: 1977

Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése "jó egészségben van", illetve "meggyógyít, megment" igébõl származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz. Felhasználható: zöldség-, paradicsomlevesben, salátaöntetekben, mártásokban.

csütörtök, 2015. október 29. 08:42
A zsálya és a máj jól kiegészítik egymást

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
őrölt bors
2 evőkanál olaj

5-6-7 levél (ha lehet friss) zsálya
2dl tejföl (én többet használok)
fél csokor petrezselyem el is hagyható

Elkészítés:
A májat csíkokra vágjuk,megborsozzuk,és az olajon megpirítjuk.Megsózzuk,zsályával megszorjuk,a tejföllel felöntjük,majd 10 percig pároljuk.

Ez a recept kertben is elkészíthető, egy nagy serpenyőben.
hétfő, 2010. november 29. 01:56, Nézettség: 2192

Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták. Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban.

szerda, 2014. május 14. 19:02
A tárkony az egyik legzamatosabb, bár kevésbé használatos fűszerünk. Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy –főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.

Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.

Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.

A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.

A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.

Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.

Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.

Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony
hétfő, 2010. november 29. 01:56, Nézettség: 1853

A szurokfű a majoránna vadon növõ alakja. Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki. Teája étvágygerjesztõ, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.

hétfő, 2010. november 29. 01:55, Nézettség: 2766

Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot. Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.

hétfő, 2010. november 29. 01:54, Nézettség: 1602

Magja étvágygerjesztõ, gyomorerõsítõ, szélhajtó. Teának, levesnek fõzhetjük. Köményolaj - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsõleg segít. Külsõleg bõrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.

hétfő, 2010. november 29. 01:53, Nézettség: 2543

Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vértisztító, hurutoldó, idegerõsítõ, felfúvódást szüntetõ, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízû szélhajtó és hurutoldó teája. Ánizsolaj - általános mûködésszabályozó, élénkítõ. Hatásos idegi eredetû emésztési zavarok, idegi eredetû szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál.

hétfő, 2010. november 29. 01:52, Nézettség: 2129

A régi Kínában már négyezer éve ismert, mindenféle mérgezés ellenszerének hitték, használták vérzéscsillapítónak is. Kínai neve: "Ékszer a zöldségek között". Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhetõ gyógyhatása is, amely baktériumölõ hatásán alapul. Felhasználható: apróra vágva nyersen.

hétfő, 2010. november 29. 01:52, Nézettség: 1997

Neve görög eredetû, jelentése "öröm a hegyekbõl." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt. Felhasználható: levesek elkészítésénél (krumpli, gomba, paradicsom), fõzelékeknél (kelkáposz-ta, bab, paradicsom), pástétomok. Gyógyhatása: Étvágygerjesztõ, szélhajtó, gyomorerõsítõ, nyugtató hatású. Magas vérnyo-másúak óvatosan használják. A májmûködést serkenti, a bélmûködést szabályozza.

26 bejegyzés | 1 / 3 oldal