A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
hétfő, 2010. november 29. 01:37, Nézettség: 2567

Levele apróra vágva enyhén csípõs, kesernyés ízû, salátákba, mártáshoz ajánljuk. Teája gyulladásgátló, emésztési zavarokra jó, görcsoldó, epe- és májmûködést elõsegítõ, menstruációs zavarokat megszüntetõ, vérnyomáscsökkentõ. Visszértágulás, gyomor- és bélhurut, valamint prosztatabántalmak ellen is ajánlják.

hétfő, 2010. november 29. 01:36, Nézettség: 3050

(sanguisorba minor - kis vérfű) A sok C-vitamint tartalmazó, enyhén uborkaízû friss levelek javítják az emésztést, ezért saláták, saj-tok, levesek, salátaöntetek, frissítõk ízesítésére használják. Teájuk élénkítõ, enyhén vizelethajtó, véd a fogszuvasodástól. A növény latin neve a növény sebgyógyító és belsõ vérzést csillapító hatására utal. Leveleit vörösborban főzik. 2 gr.

hétfő, 2010. november 29. 01:29, Nézettség: 1467

A virággal bort, lekvárt, savanyúságot ízesítenek, vagy kandírozva díszítésre használják. A szirmok nyugtató, allergiát és gyulladást csökkentõ, görcsoldó hatásúak. Teájuk mérsékli a vérnyomást, enyhíti a fejfájást és a náthát, nyugodt alvást biztosít. Lemosószerben védik a bõrt a káros sugárzásoktól, jó napégette és pattanásos bõrre. Gyökere aszpirinszerû hatóanyagot tartalmaz.

hétfő, 2010. november 29. 01:29, Nézettség: 2135

Levelével salátát, likõrt ízesítenek. Virágos hajtásának vírusölõ, összehúzó, vérzéscsillapító, nyugtató hatása van. Kivonatával külsõleg nehezen gyógyuló sebeket, aranyeres csomót, visszérgyulladást, belsõleg hasmenést, ideges fáradtságot, depressziót kezelnek. Jónak mutatkozik az AIDS kezelésében is.

hétfő, 2010. november 29. 01:29, Nézettség: 1489

Valaha a szerelmi bájitalok kedvelt alkotóeleme volt, a régi görögök pedig harag és a fejfájás enyhítésére használták. A kellemes gondolatok jelképének tekintették. Légúti orvosságként is régóta ismert. Teája vértisztító, keringésjavító, immunerõsítõ, reumát, érelmeszesedést, krónikus bõrbetegségeket is gyógyít. Tavaszi salátástálba frissen tegyük.

hétfő, 2010. november 29. 01:28, Nézettség: 1627

Virágaival édességeket, likõrt, leveleivel együtt pedig salátákat ízesítenek. A virágok fõzete a szemek lemosására, a leveleké kitágult visszerek borogatására jó.

hétfő, 2010. november 29. 01:28, Nézettség: 2180

A vasban és káliumban gazdag, zamatos gyümölcsbõl lekvár készülhet. Értékes táplálék vérsze-génységben, cukorbetegségben, köszvényben szenvedõknek, de vese- és májbetegek is fogyaszt-hatják. Itala lázcsillapító hatású. A friss gyümölcs eltávolítja a fogköveket, hûsíti a leégett bõrt, halványítja a szeplõket.

hétfő, 2010. november 29. 01:28, Nézettség: 1616

Zsenge szárát zöldségként eszik, forrázott leveleit levesbe teszik. Érett termésfüzéreivel (tobozka) ízesítik, tisztítják, konzerválják a sört. A növény teája enyhe nyugtató, izomlazító, baktériumölõ anya-gai segítenek a fertõzések megelõzésében. Külsõleg sebekre elmorzsolunk egy virágot, és rákötjük. Kínaiak tuberkulózis baktériumok ellen is hatásosnak tartották.

hétfő, 2010. november 29. 01:27, Nézettség: 1595

Szirmai hurutoldó hatásúak. Fõzetével szemgyulladást kezelnek. Szirmait egyenként felfûzve száríthatjuk.

hétfő, 2010. november 29. 01:27, Nézettség: 2405

Szántóföldeken él, nemesített példányait kertekben találhatjuk. A virágok enyhén antibiotikus és frissítõ hatásúak. Fõzetük jótékonyan hat a bõrre, a hajra és a fáradt szemre. Borogatásukkal kötõhártyagyulladást, keléseket kezelnek. Teájuk serkenti az emésztést, enyhíti a reumás fájdalmakat, görcsoldó és erõsítõ teakeverékekhez adják.

21 bejegyzés | 1 / 3 oldal